siemacie Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witam koleżanki i kolegów. Mam do Was pytanie: Jak długo trwa Wasza obsługa roweru? Ile czasu zajmuje wam w Waszym rowerze: - wymiana linek i pancerzy hamulców i przerzutek, - regulacja hamulców typu V - regulacja przerzutek przedniej i tylnej, - rozebranie piasty kulkowej, przedniej, czyszczenie i smarowanie, - rozebranie piasty kulkowej, tylnej z kasetą, czyszczenie i smarowanie, - konserwacja sterów, - serwis amortyzatora olejowego z blokadą. Postanowiłem, że przeserwisuję sobie dziś cały rower. Na wymienionych czynnościach zeszło mi prawie trzy godziny. Starałem się ogarnąć z tematem możliwie szybko, a i tak mam wrażenie, że zajmuje mi to masę czasu. Jak to wygląda w Waszym przypadku? Ile czasu zajmują Wam poszczególne czynności obsługowe przy rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Wymiana pancerzy i linek przerzutkowych i hamulcowych - zależnie od roweru - w mtb z zewnętrznym prowadzeniem jakieś 30 minut z regulacją, zakładając że napęd jest w miarę użyteczny jeszcze. Regulacja hamulców V? Ustawienie klocków? Wymiana? Regulacja ramion? Zależnie od zakresu prac od minuty do 10. Regulacja przerzutki? Sprawnych, czyste pancerze, linki, niezużyte komponenty napędu? Minuta-dwie. Rozbiorka i składanie piasty przedniej? Jeśli nic nie jest do wymiany to pięć-dziesięć minut. Rozbiórka piasty tylnej z rozbiórką bębenka? Maksymalnie trzydzieści minut. Stery? Jeśli nic nie jest do wymiany? 10 minut. Serwis widelca? Zależy od widelca - kilkanaście minut do paru godzin, zależnie od widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 - wymiana linek i pancerzy hamulców i przerzutek, Jak masz już docięte to myślę że max 10 minut regulacja hamulców typu V Ustawienie samej pracy ramion poniżej 5 minut. Z ustawieniem klocków do 15 , ale u mnie musi być perfekcyjnie - regulacja przerzutek przedniej i tylnej, Zależy jak masz wprawę ale myślę do 15 minut - rozebranie piasty kulkowej, przedniej, czyszczenie i smarowanie, Około 30 minut rozebranie piasty kulkowej, tylnej z kasetą, czyszczenie i smarowanie, Podobnie jak wyżej , może ciut inaczej. - konserwacja sterów, - serwis amortyzatora olejowego z blokadą. Tutaj się nie wypowiem bo nie robiłem. Starałem się ogarnąć z tematem możliwie szybko, a i tak mam wrażenie, że zajmuje mi to masę czasu. Tutaj nie ma co się spieszyć. Jak się człowiek spieszy to się .... cieszy , także lepiej wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Wymiana pancerzy i linek przerzutkowych i hamulcowych - zależnie od roweru - w mtb z zewnętrznym prowadzeniem jakieś 30 minut z regulacją, zakładając że napęd jest w miarę użyteczny jeszcze. Regulacja hamulców V? Ustawienie klocków? Wymiana? Regulacja ramion? Zależnie od zakresu prac od minuty do 10. Regulacja przerzutki? Sprawnych, czyste pancerze, linki, niezużyte komponenty napędu? Minuta-dwie. Rozbiorka i składanie piasty przedniej? Jeśli nic nie jest do wymiany to pięć-dziesięć minut. Rozbiórka piasty tylnej z rozbiórką bębenka? Maksymalnie trzydzieści minut. Stery? Jeśli nic nie jest do wymiany? 10 minut. Serwis widelca? Zależy od widelca - kilkanaście minut do paru godzin, zależnie od widelca. Tak ale Ty jesteś zawodowcem,poza tym nie kazdy posiada odpowiedni sprzęt i miejsce na takie akcje.Poza tym temat dziwny,jeden to zrobi w pare minut a inny wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Nawet niech Ci zajmie cały dzień,to i tak jesteś do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 14 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Przeznacz na te operacje cały deszczowy dzień, to nie dyscyplina olimpijska i rekordów nikt nie liczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.