siemacie Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Witam koleżanki i kolegów. Mam do Was pytanie: Jak długo trwa Wasza obsługa roweru? Ile czasu zajmuje wam w Waszym rowerze: - wymiana linek i pancerzy hamulców i przerzutek, - regulacja hamulców typu V - regulacja przerzutek przedniej i tylnej, - rozebranie piasty kulkowej, przedniej, czyszczenie i smarowanie, - rozebranie piasty kulkowej, tylnej z kasetą, czyszczenie i smarowanie, - konserwacja sterów, - serwis amortyzatora olejowego z blokadą. Postanowiłem, że przeserwisuję sobie dziś cały rower. Na wymienionych czynnościach zeszło mi prawie trzy godziny. Starałem się ogarnąć z tematem możliwie szybko, a i tak mam wrażenie, że zajmuje mi to masę czasu. Jak to wygląda w Waszym przypadku? Ile czasu zajmują Wam poszczególne czynności obsługowe przy rowerze
tobo Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Wymiana pancerzy i linek przerzutkowych i hamulcowych - zależnie od roweru - w mtb z zewnętrznym prowadzeniem jakieś 30 minut z regulacją, zakładając że napęd jest w miarę użyteczny jeszcze. Regulacja hamulców V? Ustawienie klocków? Wymiana? Regulacja ramion? Zależnie od zakresu prac od minuty do 10. Regulacja przerzutki? Sprawnych, czyste pancerze, linki, niezużyte komponenty napędu? Minuta-dwie. Rozbiorka i składanie piasty przedniej? Jeśli nic nie jest do wymiany to pięć-dziesięć minut. Rozbiórka piasty tylnej z rozbiórką bębenka? Maksymalnie trzydzieści minut. Stery? Jeśli nic nie jest do wymiany? 10 minut. Serwis widelca? Zależy od widelca - kilkanaście minut do paru godzin, zależnie od widelca.
Ychu Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 - wymiana linek i pancerzy hamulców i przerzutek, Jak masz już docięte to myślę że max 10 minut regulacja hamulców typu V Ustawienie samej pracy ramion poniżej 5 minut. Z ustawieniem klocków do 15 , ale u mnie musi być perfekcyjnie - regulacja przerzutek przedniej i tylnej, Zależy jak masz wprawę ale myślę do 15 minut - rozebranie piasty kulkowej, przedniej, czyszczenie i smarowanie, Około 30 minut rozebranie piasty kulkowej, tylnej z kasetą, czyszczenie i smarowanie, Podobnie jak wyżej , może ciut inaczej. - konserwacja sterów, - serwis amortyzatora olejowego z blokadą. Tutaj się nie wypowiem bo nie robiłem. Starałem się ogarnąć z tematem możliwie szybko, a i tak mam wrażenie, że zajmuje mi to masę czasu. Tutaj nie ma co się spieszyć. Jak się człowiek spieszy to się .... cieszy , także lepiej wolniej.
Artwro Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Wymiana pancerzy i linek przerzutkowych i hamulcowych - zależnie od roweru - w mtb z zewnętrznym prowadzeniem jakieś 30 minut z regulacją, zakładając że napęd jest w miarę użyteczny jeszcze. Regulacja hamulców V? Ustawienie klocków? Wymiana? Regulacja ramion? Zależnie od zakresu prac od minuty do 10. Regulacja przerzutki? Sprawnych, czyste pancerze, linki, niezużyte komponenty napędu? Minuta-dwie. Rozbiorka i składanie piasty przedniej? Jeśli nic nie jest do wymiany to pięć-dziesięć minut. Rozbiórka piasty tylnej z rozbiórką bębenka? Maksymalnie trzydzieści minut. Stery? Jeśli nic nie jest do wymiany? 10 minut. Serwis widelca? Zależy od widelca - kilkanaście minut do paru godzin, zależnie od widelca. Tak ale Ty jesteś zawodowcem,poza tym nie kazdy posiada odpowiedni sprzęt i miejsce na takie akcje.Poza tym temat dziwny,jeden to zrobi w pare minut a inny wcale.
emremigiusz Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Nawet niech Ci zajmie cały dzień,to i tak jesteś do przodu
Mod Team michuuu Napisano 14 Maja 2016 Mod Team Napisano 14 Maja 2016 Przeznacz na te operacje cały deszczowy dzień, to nie dyscyplina olimpijska i rekordów nikt nie liczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.