Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koleżanki i kolegów.

Mam do Was pytanie: Jak długo trwa Wasza obsługa roweru? Ile czasu zajmuje wam w Waszym rowerze:

- wymiana linek i pancerzy hamulców i przerzutek,

- regulacja hamulców typu V

- regulacja przerzutek przedniej i tylnej,

- rozebranie piasty kulkowej, przedniej, czyszczenie i smarowanie,

- rozebranie piasty kulkowej, tylnej z kasetą, czyszczenie i smarowanie,

- konserwacja sterów,

- serwis amortyzatora olejowego z blokadą.

Postanowiłem, że przeserwisuję sobie dziś cały rower. Na wymienionych czynnościach zeszło mi prawie trzy godziny. Starałem się ogarnąć z tematem możliwie szybko, a i tak mam wrażenie, że zajmuje mi to masę czasu.

Jak to wygląda w Waszym przypadku? Ile czasu zajmują Wam poszczególne czynności obsługowe przy rowerze

Wymiana pancerzy i linek przerzutkowych i hamulcowych - zależnie od roweru - w mtb z zewnętrznym prowadzeniem jakieś 30 minut z regulacją, zakładając że napęd jest w miarę użyteczny jeszcze.

Regulacja hamulców V? Ustawienie klocków? Wymiana? Regulacja ramion? Zależnie od zakresu prac od minuty do 10.

Regulacja przerzutki? Sprawnych, czyste pancerze, linki, niezużyte komponenty napędu? Minuta-dwie. 

Rozbiorka i składanie piasty przedniej? Jeśli nic nie jest do wymiany to pięć-dziesięć minut.

Rozbiórka piasty tylnej z rozbiórką bębenka? Maksymalnie trzydzieści minut.

Stery? Jeśli nic nie jest do wymiany? 10 minut.

Serwis widelca? Zależy od widelca - kilkanaście minut do paru godzin, zależnie od widelca.

- wymiana linek i pancerzy hamulców i przerzutek,

Jak masz już docięte to myślę że max 10 minut

regulacja hamulców typu V

Ustawienie samej pracy ramion poniżej 5 minut. Z ustawieniem klocków do 15 , ale u mnie musi być perfekcyjnie :)

- regulacja przerzutek przedniej i tylnej,

Zależy jak masz wprawę ale myślę do 15 minut 

- rozebranie piasty kulkowej, przedniej, czyszczenie i smarowanie,

Około 30 minut

rozebranie piasty kulkowej, tylnej z kasetą, czyszczenie i smarowanie,

Podobnie jak wyżej , może ciut inaczej.

- konserwacja sterów, - serwis amortyzatora olejowego z blokadą.

Tutaj się nie wypowiem bo nie robiłem. 

Starałem się ogarnąć z tematem możliwie szybko, a i tak mam wrażenie, że zajmuje mi to masę czasu.

Tutaj nie ma co się spieszyć. Jak się człowiek spieszy to się .... cieszy , także lepiej wolniej. 

Wymiana pancerzy i linek przerzutkowych i hamulcowych - zależnie od roweru - w mtb z zewnętrznym prowadzeniem jakieś 30 minut z regulacją, zakładając że napęd jest w miarę użyteczny jeszcze.

Regulacja hamulców V? Ustawienie klocków? Wymiana? Regulacja ramion? Zależnie od zakresu prac od minuty do 10.

Regulacja przerzutki? Sprawnych, czyste pancerze, linki, niezużyte komponenty napędu? Minuta-dwie. 

Rozbiorka i składanie piasty przedniej? Jeśli nic nie jest do wymiany to pięć-dziesięć minut.

Rozbiórka piasty tylnej z rozbiórką bębenka? Maksymalnie trzydzieści minut.

Stery? Jeśli nic nie jest do wymiany? 10 minut.

Serwis widelca? Zależy od widelca - kilkanaście minut do paru godzin, zależnie od widelca.

Tak ale Ty jesteś zawodowcem,poza tym nie kazdy posiada odpowiedni sprzęt  i miejsce na takie akcje.Poza tym temat dziwny,jeden to zrobi w pare minut a inny wcale.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...