Skocz do zawartości

[naprawa napędu] co i na co wymienić

grobelny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam od dwóch lat rower Kross Transatlantic, przejechałem na nim pewnie coś koło 3-5 tys. km (głównie jazda miejska czyli częste przyspieszanie, zwalnianie, nieco krawężników, częste zmiany przełożeń), ale ostatnio zaczął coś napęd szwankować - przy mocniejszym obciążeniu (górka, ruszanie, nierówności) łańcuch przeskakuje. Da się jeszcze jeździć, ale muszę się zastanowić nad naprawą/wymianą napędu. I teraz kilka pytań:

1. Czy w takie sytuacji trzeba wymienić cały napęd tj. łańcuch, przednie zębatki i wolnobieg?

2. Czy przy tej okazji warto wymienić wolnobieg na kasetę? To jest parę dodatkowych groszy czy lepiej już kupić nowy rower (bo np. konieczna będzie wymiana przerzutek)? Czy z przodu warto mieć rozbieralną zębatkę (każda tarcza oddzielnie)? Teraz jest zdaje się wszystko razem.

3. Na co zwrócić uwagę kupując nowe komponenty? Fajnie by było aby pociągnęły dłużej niż te dwa lata.

Napisano

1. Łańcuch i wolnobieg na pewno, przednie zębatki to już nie mam pojecia, musiałbyś wrzucić foto.
2. Warto wymienić wolnobieg na kasetę. U mnie miałem wolnobieg i przerzutkę pod 7s a wrzuciłem kasetę 8s. Wszystko działa, ogranicza mnie tylko manetka (7s).
3. By wszystko ze sobą współgrało, byś nie kupił np. łańcucha pod 7s i 9s kasety. Poza tym klasa osprzętu, cena, opinie na forum poczytaj.

Napisano

Fajnie by było aby pociągnęły dłużej niż te dwa lata.

Tutaj główną rolę odgrywa łańcuch. Jak kupisz taką przysłowiową gumę od kaleson to długo nie pojeździ. Do tego też dobrze co jakiś czas sprawdzić przymiarem czy łańcuch się jeszcze nie rozciągnął nadmiernie.

Czy przy tej okazji warto wymienić wolnobieg na kasetę? To jest parę dodatkowych groszy czy lepiej już kupić nowy rower (bo np. konieczna będzie wymiana przerzutek)? Czy z przodu warto mieć rozbieralną zębatkę (każda tarcza oddzielnie)? Teraz jest zdaje się wszystko razem.

Warto , sam właśnie oczekuję na nowy napęd kasetowy - też miałem wolnobieg. Pierwsza różnica to to , że w wolnobiegu łatwiej skrzywić oś niż w kasecie , co w mieście może się przydać przy skokach z krawężnika :D Szczególnie przy cięższych osobach. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...