GosienkaM Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Dzień dobry, piszę w dość zaskakującej dla mnie sprawie... otóż kupiłam jakiś czas temu rower (ładna damka, używana). Rower przygotowałam do jazdy, w tym napompowałam koła, ale po kilku dniach zauważyłam, że w jednym kole jest mniej powietrza (choć nim nie jeździłam). Mój rower posiada wentylki dunlop - nasadka, szeroka obręcz (pierścień), wąska obręcz (pierścionek), kominek z malutką gumeczką (jakby nałożoną na kominek - to pewnie jakaś uszczelka) i dwoma dziurkami i "nóżkami". I teraz tak - ponieważ nie pomyślałam, inaczej zabrałam się do pompowania. Otóż wykręciłam szeroką obrączkę, po czym napompowałam koło. Zadowolona, że poszło szybko i sprawnie, chciałam zdjąć pompkę (standardowa, ręczna), ale wraz z nią wyszedł wentylek (kominek) i uszło całe powietrze. To może i się zdarza, bardziej martwi mnie to, co zadziało się potem. Otóż włożyłam kominek, nałożyłam pierścień i zaczęłam pompować. Okazało się, że powietrze natychmiast uchodzi, więc przykręciłam pierścień (ale tak, aby dało się pompować). Ponieważ nadal powietrze uchodziło, wyjęłam kominek - ku mojemu zdziwieniu - krótszy niż chwilę temu - zaraz wyjaśnię. Włożyłam raz jeszcze, przykręciłam mocno oba pierścionki, ale niestety - napompowane powietrze nadal uchodzi. Nie wiem, w czym rzecz, może ktoś kojarzy? Coś mi podpowiada, że chodzi o ten wąski pierścionek - on powinien być przykręcony u podstawy? Jak zaczynałam pompować koło to nie zwróciłam uwagi, gdzie się znajdował, a na drugim kole go nie mam. No i druga rzecz - jak wyjęłam kominek to wydaje mi się, że był długi, zbudowany z metalowej części z dziurkami, miejscem na nakrętkę, "nóżkami" po bokach, malutką gumeczką i... no właśnie, sama nie wiem czym, bo na żadnym obrazku w internecie nie mogłam tego znaleźć - długą metalową częścią pokrytą gumką? Lub rurką z gumki? Ta część chyba była schowana w oponie. Albo miałam przewidzenie albo taka część była... Tak czy siak, uchodzi powietrze (od razu, szybko), czy ktoś kojarzy co się mogło zepsuć i jak to naprawić? Dziękuję! Gosia
apstryk Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Strasznie skomplikowanie to opisałaś, lepiej byłoby zrobić zdjęcie :-). Teraz po prostu kup w sklepie rowerowym wkład do wentyla i tyle, kosztuje pewnie ze 2 złote. Wkład powinien być włożony do rurki wystającej z dętki i przykręcony nakrętką, nie rusza się tego do pompowania - odkręca się tylko plastikowy kapturek. Powodzenia!
Hetman Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Proponowałbym od razu wymienić dętki na wentyle samochodowe. Koszt nie jest gigantyczny, będziesz mieć pewność że na pewno są ok a nie "tylko wentylek" no i do tego komfort pompowania*, z możliwością zmierzenia ciśnienia. Same zalety. *podjeżdżasz na stację benzynową a nie męczysz się ręcznie,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.