dominikpl72 Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 W moim rowerze mam dwie linki od przerzutek poprowadzone pod dolną rurą ramy roweru. Starsze / prostsze modele bagażników dachowych mają uchwyt ramy skonstruowany tak, że rama jest obejmowana "z boków". Taka konstrukcja nie koliduje z prowadzeniem linek od przerzutek w moim rowerze. Ale nowsze / lepsze (?) wersje bagażników rowerowych typu Thule 591/598 mają uchwyt ramy roweru skonstruowany w ten sposób, że rama jest obejmowana i "od góry" i "od dołu". Czy taki uchwyt, ściskający ramę roweru "od góry" i "od dołu" nie będzie naciągać linek przerzutek, albo nie będzie powodować ocierania się linek o ramę podczas transportu roweru ? Czy w takim przypadku lepiej zdecydować się na bagażnik Mont Blanc Barracuda który ma uchwyt skonstruowany w ten sposób, że rama roweru jest obejmowana i ściskana "z boków" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul997 Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Mam na dachu 2x591 i jedną Barracudę. Thule jest o niebo lub dwa wygodniejszy do montażu roweru i solidniej wykonany (Barracuda ma już lekki luz na ramieniu wchodzącym w podstawę i stuka na wybojach). Linki poprzecierały mi ramę, bo założyłem na bagażnik ubłocony rower. Teraz owijam miekką szmatką ramę w okolicy uchwytu oraz staram się spłukać wodą miejsce mocowania. Barracuda pewnie też by przytarła ramę, ale po bokach, a nie na dole. Ale nie ma co się pieścić, rower ma jeździć, a nie leżeć i pachnieć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 jak zaciskasz obejme to daj linki troche na boki i po klopocie. od lat tak robie i nic zlego sie nie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 No niestety linki prują ramę pod uchwytem. Są dwa rozwiązania - można okręcić ramę w miejscu łapy uchwytu kilka razy taśmą izolacyjną albo zakupić kawałek piankowej rury izolacyjnej, rozciąć wzdłuż, założyć na ramę (pod linki) i zalepić taśmą. Można też za kilka dyszek kupić protektor do ram węglowych Thule i też zakładać go na ramę pod linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.