Skocz do zawartości

[bagażnik dachowy] uchwyt Thule 591/598 a prowadzenie linek pod dolną rurą ramy roweru

dominikpl72

Rekomendowane odpowiedzi

W moim rowerze mam dwie linki od przerzutek poprowadzone pod dolną rurą ramy roweru.

Starsze / prostsze modele bagażników dachowych mają uchwyt ramy skonstruowany tak, że rama jest obejmowana "z boków". Taka konstrukcja nie koliduje z prowadzeniem linek od przerzutek w moim rowerze.

Ale nowsze / lepsze (?) wersje bagażników rowerowych typu Thule 591/598 mają uchwyt ramy roweru skonstruowany w ten sposób, że rama jest obejmowana i "od góry" i "od dołu". Czy taki uchwyt, ściskający ramę roweru "od góry" i "od dołu" nie będzie naciągać linek przerzutek, albo nie będzie powodować ocierania się linek o ramę podczas transportu roweru ?

Czy w takim przypadku lepiej zdecydować się na bagażnik Mont Blanc Barracuda który ma uchwyt skonstruowany w ten sposób, że rama roweru jest obejmowana i ściskana  "z boków" ?

Mam na dachu 2x591 i jedną Barracudę. Thule jest o niebo lub dwa wygodniejszy do montażu roweru i solidniej wykonany (Barracuda ma już lekki luz na ramieniu wchodzącym w podstawę i stuka na wybojach). Linki poprzecierały mi ramę, bo założyłem na bagażnik ubłocony rower. Teraz owijam miekką szmatką ramę w okolicy uchwytu oraz staram się spłukać wodą miejsce mocowania. Barracuda pewnie też by przytarła ramę, ale po bokach, a nie na dole. Ale nie ma co się pieścić, rower ma jeździć, a nie leżeć i pachnieć :)

No niestety linki prują ramę pod uchwytem. Są dwa rozwiązania - można okręcić ramę w miejscu łapy uchwytu kilka razy taśmą izolacyjną albo zakupić kawałek piankowej rury izolacyjnej, rozciąć wzdłuż, założyć na ramę (pod linki) i zalepić taśmą. Można też za kilka dyszek kupić protektor do ram węglowych Thule i też zakładać go na ramę pod linki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...