MarcinMK Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witam, Posiadam Rower Kross Evato 5.0 model 2012 z amortyzatorem SR Suntour NCX-D LO Lite. Przejechałem na nim około 4000 km, i nigdy nie serwisowałem amortyzatora - chyba już najwyższy czas bo widzę że wyraźnie niemrawo działa. znalazłem taki poradnik: https://www.youtube.com/watch?v=N5IjbBNKkMM Chciałbym zapytać się tutaj, czy jest to wszystko naprawdę aż takie proste? Czy powinienem na coś szczególnie uważać? Jaki olej powinienem zastosować? Mam specjalny smar do łańcucha, czy to zrobi robotę? nie posiadam żadnych specjalnych kluczy - czy to aż taki problem? Sprawdziłem że w Krk taki serwis kosztuje 80zł, jakby trzeba było to bym zapłacił, ale mam czas w weekend więc z chęcią sam bym się nauczył. Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady, Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Maja 2016 Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Polecam ci żebyś sobie sam się nauczył serwis swojego amorka. Przegląd jest prosty, Pamiętaj żeby nie smarować amorek smarem litowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bioly87 Napisano 14 Maja 2016 Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Dlaczego nie smarować litowym smarem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Maja 2016 Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) Jest za gęsty i będzie ci potem osłabiał pracę amortyzatora. Mam specjalne smary do amorków lecz jeśli by cię interesował to na PW Edytowane 14 Maja 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Nie to że jest za gesty, tylko lit ze smaru wchodzi w reakcje z gołym aluminium wewnątrz. Jednak jest to reakcja tak powolna, ze nie ma sie czego obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 29 Maja 2016 Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 (edytowane) No ja jestem innego zdania. Nie mam na myśli o tej reakcji z aluminium lecz szczególnie o płynnej pracy amorka. Tam nie wiem jak to się spisze w NCX bo jest tam mały skok lecz w Epixonach/Auronach/Duroluxach dużo bardziej to pomaga Edytowane 29 Maja 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Oczywiście sie zgadzam ze zwykły smar jest kiepski go nie ma za dobrych właściwości poślizgowych, choć lepsze to niż np piasek Z tą reakcją to tez tak z przymrożeniem oka, bo to bardzo powolne i mało inwazyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 29 Maja 2016 Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 (edytowane) No to tak Ostatnio miałem agenta co sobie powlewał do dolnych goleni w Raidonie po 40ml oleju, twierdząc że chłopaki z forum doradzili mu zrobić kąpiel olejową Edytowane 29 Maja 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi