Skocz do zawartości

Wielkopolanie łączmy się :D

PatiS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wielu ludzi pyta się o tą wodę... Tak właściwie to pewnie nic oficjalnego w tym temacie nie wiadomo, ale nie słyszałem nigdy od nikogo, żeby ta woda mu zaszkodziła. Sam czasami z niej piję i do tej pory żyję. ;)

Napisano

Tabliczka cały czas wisi, zaniedbana, bo zaniedbana, ale wisi.

Sporo ludzi popija na miejscu, myje się no i nalewa do bidonów. Nie słyszałem, by coś komuś...

Osobiście jednak nie korzystam z niej. Brakuje wody jak cholera, bo dwa bidony to za mało (tym bardziej w tak upalny dzień jak dzisiaj), ale wolę nie wypić i mieć pewność, że wtedy na pewno nie zaszkodzi.

Napisano

Z tym źródełkiem to różnie bywa. W zeszłym roku od maja do października obowiązywał zakaz spożywania i używania do jakichkolwiek celów przez sanepid bo wykryto tam E. Coli. :

http://owa24.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=296:zakaz-picia-wody-ze-rodeka-nad-malt&catid=42:awarie&Itemid=48

http://epoznan.pl/news-news-21296?mb=1

Najprościej byłoby po prostu zadzwonić do lokalnego sanepidu i się zapytać czy przeprowadzano ostatnio badania i co wykazały.

Pozdrower!

Jaca.

Napisano
ale nie słyszałem nigdy od nikogo, żeby ta woda mu zaszkodziła

To właśnie usłyszałeś :) Mnie zaszkodziła, raz dość konkretnie i powiedziałem koniec, wolę wydać złotówkę czy dwie na czystą wodę niż pić kranówę. Bo nie ma co się oszukiwać, koło wody źródlanej nawet nie przepływała, a jeśli jest to woda oczyszczana z Cybiny to naprawdę, nie chcielibyście wiedzieć co w niej pływało.

Napisano

A ta woda to skad tam sie w ogole bierze? :D Napisałeś "kranówa", no ja cale zycie jade na kranówie (no dobra, moze lekko przesadzam) i zyje, nic nigdy nie mialem zadnych problemow. Wode ze zrodelka tez pije regularnie, no ale skoro piszczecie, ze na dwoje babka wrozyla, no to tez chyba sobie podaruje.

Napisano

Kranówa w Poznaniu jest całkowicie bezpieczna i można ją pić bez przegotowania. Smak to już odrębna kwestia ;) A źródełko to woda ot najzwyczajniej źródlana z niepewnego źródła ;) (płytkie)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jakby ktoś chciał nad Maltą i w okolicach pośmigać, to jestem chętny :D Póki co zawrotnych prędkości nie osiągam, ale mam nadzieję, że szybko znowu rozruszam nogi :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hey.

Może wybierzemy się jakąś większą ekipą przejechać trasę BM z zeszłego roku? Nie ma na stronce BM-u jeszcze trasy na Poznań, ale coś mi się zdaje, że będzie podobna.

Mówię tutaj o trasie Mega/Giga.

Osobiście nie znam jej, więc może ktoś kto startował w 2010 chce pojechać? :)

Napisano

To kiedy Wam pasuje? Od wtorku/środy pogoda ma być znacznie lepsza, moja propozycja to środa. Trasę znam na pamięć, jedno tylko zastrzeżenie - bez jakiś mega szaleństw.

Napisano

A może celować w weekend? W środę mam niestety trening, a chciałbym się na nim pokazać bo byłem miesiąc w górach...

W sobotę byśmy może zebrali się jakąś większą grupą...

Napisano

miskov17 będziesz o 18 przy źródełko?

Ja mogę się stawić.

Eh.. Jednak plany zmieniły się.

Diametralnie. Rower w serwisie, nie będzie mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...