Skocz do zawartości

[Wybór roweru] Venge & np.Tamrac-Emonda

Darkwojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki dylemat bo mam teraz Speca Venge ale mieszkam w górzystym terenie okolice Bielska - Białej.
Amatorsko się ścigam i trenuje coraz bardziej intensywnie.
Znajomi mi polecają żeby zmienić rower na bardziej "górski" czyli np tamrac & emonde. Podobno jest lepszy w górach, lepsza pozycja itp

Może mi ktoś jakąś polską stronę dać co porównują rowery "aero" z "górskimi" szukałem ale jakoś nie mogę znaleźć nic.

A jak mam zmienić rower to jaki polecacie tamrac & emonde biorę tylko pod uwagę. Interesuje mnie tylko full carbon bo teraz mam Venge takiego
Cena to tak do 24tyś

Za takie pieniądze kupisz naprawdę super rower z którego będziesz bardzo zadowolony.

Masz niedaleko (na cieszyńskiej) sklep Spec-a Twomark Sport,pogadaj z nimi,tam pracują fachowcy ,umów się na jazdę testową i sam się przekonaj.

W tej grupie cenowej trudno znaleźć forumowiczów,którzy mogliby rozwiać wszystkie twoje wątpliwości,bo ilu ludzi jeździ na rowerach za ponad 20 tyś?

Rower aerodynamiczny jest zazwyczaj cięższy i masz na nim bardziej pochyloną sylwetkę. To połączenie cech roweru czasowego z typową szosą, która pokazuje pazur przy szybkiej jeździe na płaskim lub pagórkowatym terenie. Producenci bombardują klientów sloganami typu: na dystansie 40km przy prędkości 40km/h dzięki naszemu rowerowi zaoszczędzisz 40s! Rower lekki jest projektowany pod kątem niskiej wagi i tyle. Pozycja zazwyczaj jest mniej pochylona ale nadal bardzo daleko takiej maszynie do turystycznego wytrzymałościowca. Niska waga to szybsze wspinanie na podjazdach. Jeśli jesteś wycieniowany to zapewne docenisz lekki rower.

Sam rower za 20 k to naprawdę nic specjalnego. Jeśli ma być to treningowa maszyna, która ma sprawić że będziesz szybszy to koniecznie kup pomiar mocy i poszukaj dobrego trenera. Po paru miesiącach różnica będzie będzie większa niż to co zapewni ci kupno nawet najdroższego roweru (trzymam się, że podstawą jest twój Venge).

Spec https://www.specialized.com/pl/pl/bikes/road/tarmac-pro-race/107088 w cenie do 24k jest lepiej złożonym gotowcem niż Emonda, która pomimo dobrej wagi wyjściowej będzie potrzebować wymiany kół na karbonowe. Rama Emondy SLR będzie lepsza niż Speca, który w cenie do 24k nie oferuje najlepszej ramy ze swojego repertuaru (która i tak nie byłaby lżejsza od Emondy SLR). Emonda SLR 6 ma lepsze perspektywy na dalsze odchudzanie, bo sama wymiana z Ultegry na np Sram Red pozwoli sporo zejść w dół. W przypadku Emondy zejście poniżej 6kg nie powinno stanowić wielkiego wyzwania (koła 200 gramów + zmiana Ultegry na coś lżejszego).

Witam

Mam taki dylemat bo mam teraz Speca Venge ale mieszkam w górzystym terenie okolice Bielska - Białej.

Amatorsko się ścigam i trenuje coraz bardziej intensywnie.

Znajomi mi polecają żeby zmienić rower na bardziej "górski" czyli np tamrac & emonde. Podobno jest lepszy w górach, lepsza pozycja itp

Może mi ktoś jakąś polską stronę dać co porównują rowery "aero" z "górskimi" szukałem ale jakoś nie mogę znaleźć nic.

A jak mam zmienić rower to jaki polecacie tamrac & emonde biorę tylko pod uwagę. Interesuje mnie tylko full carbon bo teraz mam Venge takiego

Cena to tak do 24tyś

https://www.rosebikes.pl/bike/rose-x-lite-team-8800-819608/aid:819610

Emonde pokonał w teście porównawczym, a ponadto można samemu dobrać komponenty w tym przełożenia, koła itd. Rower jest sztywny i komfortowy. Rama po założeniu Zippów zyskuje na aerodynamice.

Porównanie aero i "zwykłych" szosówek można zrobić sobie samemu czytając testy w polskim wydaniu TOUR / BIKE.

Rower aero aby jeździł szybko potrzebuje aerodynamicznych kół na stożkach. W górach raczej nieprzydatnych i często przyciężkawych. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...