Skocz do zawartości

Kaseta/wolnobieg stary peugeot

Neckol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Poniżej na zdjęciach przedstawiam kasetę/wolnobieg (nie wiem nawet, ale raczej wolnobieg). Prawdopodobnie łożysko się rozsypało i wolnobieg się zablokował :(

Pytanie jak to cudo zdjąć...

+ Czy w ogóle taki wolnobieg dostanę. 

Dopowiem teraz, że rowerek to stara szosa peugeota na pełnym shimano 600. I drugie pytanie jest tutaj, próbować naprawić wolnobieg, czy robić singla. Przerzutki są w dobrym stanie, jednak i tak korzystam z 2 biegów, z czego większość czasu z 1.

trm4bapx0a6k_t.jpgfumnlbkvyu6u_t.jpghzo1s7v0qdiu_t.jpg

Napisano

Zapewne jest do tego specjalny klucz , tylko jak nie wiadomo kto to wyprodukował to może nie być łatwo go znaleźć. Jak to wolnobieg to tak czy inaczej on jest nakręcany na piastę więc coś powinno się znaleźć.

Tylko czemu to jest takie małe? Daj jakieś większe zdjęcia bo słabo widać.

Napisano

Much better :) To mi wygląda jak by to było na klucz do suportu. Z tym że to musi być jakaś specyficzna konstrukcja , sam nie jestem pewien co to jest.

To jest nacięcie na klucz czy syf? 

kPYfO68.jpg

Napisano

Zdaje mi się, że masz francuski wynalazek zwany Helicomatic

helicomatic.jpg

Klucz do demontażu był dołączany do wolnobiegu, więc musisz spytać poprzedniego właściciela gdzie go posiał :devil:

Na ebayu kupisz taki klucz

http://www.ebay.com/itm/Maillard-Helicomatic-Lock-Ring-Freewheel-Removal-Tool-USA-New-/131317530961

Piasta koła raczej do wymiany, dostanie używanego helicomatica w dobrym stanie nie jest łatwe ,najszybciej na ebayu np:

http://www.ebay.com/bhp/helicomatic

Jak już jesteśmy przy piastach, to uważaj na konusy, bo gwint na osi tez może być inny niż by się można spodziewać.

A skoro w kole siedzi helicomatic, to jest duża szansa, że suport jest z francuskim gwintem 35x1, stery też mają francuski gwint (niby podobny do imeperialnego, 1"-24tpi ale jednak zdecydowanie metryczny 25mmx 1mm), sztyca mostka jest odrobinkę (0,4mm) cieńsza (normalny mostek nie wejdzie w rurę sterowa bez szlifowania) itp, itd.Vive France !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...