Skocz do zawartości

[rower] rama crosowa - czy jest sens składać

cork

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

jestem nowy i potrzebuję pomocy , sorry z góry jeżeli napiszę jakieś dziwne pytania - ale jestem laikiem w tej dziedzinie .

Ogólnie chodzi o to , że chciałem kupić jakiegoś crossa tak do 1500 zł , ale zacząłem czytać i zastanawiam się czy nie stworzyć samemu roweru crossowego, bo do mojej wyznaczonej kwoty są fajne rowery ale na kiepskim osprzęcie i tak sobie myślę , że mam w garażu mojego wysłużonego starego Whellera na shimano deore LX i może by tak dokupić ramę , koła , kierownicę itd. a osprzęt przełożyć - co Wy na to , czy jest sens ??

Napisano

chyba całość z wyjątkiem tylnej przerzutki ( tył jest Acera ) stan oceniam jako średni , a lat to pewnie koło 10 może być 

Napisano

Excel Twoim przyjacielem. Jakiś czas temu planowałem przesiadkę z 26 cali na 27,5 i po użyciu funkcji SUMA wyszło mi, że lepiej sprzedać stary rower i kupić nowy.

Napisano

No tak bym musiał robić , chyba porzucę w takim razie ten pomysł .

A co byś mi zaproponował w przedziale do 1500 zł z nowych lub używek ??

siedziałem na Kross Evado 3.0 rozmiar L i wizualnie był spoko , wygoda też ok , ale osprzęt słaby 

mam 85 kg wagi 185 cm wzrost , jeżdżę póki co okazyjnie ale mam zamiar to zmienić 

jakieś propozycje ??

Napisano

Tematów o crossach od 1000 do 2000 jest mnóstwo.

Przejrzyj kilka, ale pewnie wyczytasz w każdym lazaro integral V2/V3, kands maestro, scud itp.

Napisano

czyli ten evado 3.0 jest cienki ?? jedyny problem z zakupem przez internet to , że nie będę mógł się do niego przymierzyć ,

a evado rozmiar L mi pasował 

Napisano

Lazaro v2 ma porównywalny osprzęt, a kosztuje dużo mniej.

Kross ładniejszy i ma lanserskie hamulce, ale to niska półka i v-ki w Lazaro pewnie będą hamować lepiej.

Co do rozmiaru to zmierz długość nogi od krocza do stopy i dopasuj do rozmiarów podanych na aukcji.

Na pewno nie zastąpi to organoleptycznej przymiarki, ale ja tak zrobiłem przy zamawianiu i rower przyszedł odpowiedni.

Napisano

trochę mnie kusi ten kross mimo słabszego osprzętu ( strasznie mi nie pasuje wzornictwo Lazaro czy kands ) , na moją obecną niedzielną jazdę będzie póki co ok a jak bym zaczął jeździć więcej to zawsze mogę zmieniać sukcesywnie na wyższe modele shimano 

Napisano

Lepiej kupić coś lepszego od razu niż wymieniać później poszczególne elementy bo wyjdzie dużo drożej. Ale twoja wola

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Napisano

No tak ale w sumie manetki z deore i przezutke to w sumie już mam z mojego obecnego . A kasa jakoś się później znajdzie na dalsze modyfikacje

Napisano

2 części to za mało, jakby Ci 2 brakowało to mógłbyś klepać.

Jak Ci nie pasują Kands i Lazaro to jeszcze poszukaj Spartacusa.

Moja rada jak wyżej, nie składaj sam bo wyjdzie Ci drożej i zajmie kupę czasu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie przez przypadek kupiłem używanego Krossa evado 3.0 i chciałbym skompletować cały osprzęt deore do niego możecie mi pomóc co po kolei mam wymieniać , chodzi mi dokładnie o modele na jakie mam przejść z obecnie zamontowanych dzięki z góry za pomoc

A i nie mam kasy żeby od razu kupić całość wiec będę to robił sukcesywnie

Nikt nie pomoże?

Napisano

Modele bierz najdroższe na jakie cię stać (czasami to nie ma sensu, bo nie wykorzystasz ich potencjału).

Ja bym zaczął od manetek i linek>kaseta,łańcuch, korba > przerzutka tył, przód. To co masz jest zużyte czy po porostu chcesz wymienić na nowe, lepsze?

Napisano

A powiedz mi czy jak mam manetki na 8 przełożeń to mogę na 9 przełożeń ?? Wiem , że to laickie pytanie ale ale na razie jestem zielony w tych sprawach

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ok spoko, powiedz mi jeszcze jaki model mam szukać bo widzę że są różne rozmiary , byłbym wdzięczny za jakieś linki do aukcji w allegro lub sklepów dzięks

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...