Skocz do zawartości

[Składanie roweru] na ramię dartmoor hornet/primal

PIjAQXD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem tutaj nowy i jeszcze się nie za bardzo orientuje z tym forum.

Awięc chciałbym sobie złożyć rower na ramię dartmoor hornet albo primal. Cena do 4000zł. Czy moglibyście pomoc w wyborze części nie przekraczających 4000zł +-100zł? Jeśli nie to pomóżcie w wyborze jakiegoś używanego roweru niekoniecznie dartmoor ale żeby mniej więcej tak samo wyglądał

Dziękuję...

Pozdrawiam.

Napisano

tu masz specyfikacje Wankusa. tylko taniej jest po sezonie ;).

rama dartmoor primal 29 L 600
amortyzator Epixon TR RC2 29 Oś 15mm Czarny Taper 201 1100
korby SHIMANO SLX FC M675 KORBA 2x10 38-26T 335
hamulce SLX BR-M675 417
tarcze XT 40
obrecz dt swiss 533d 160
piasta przod octane one 115
piasta tyl octane one 115
szprychy +nyple dt comp, sapima 128
zaplatanie 100
mostek truvativ hussfelt 60
kierownica easton havoc 90
manetki xt 255
sztyca
siodelko YT 70
opony geax saguaro 80
przerzutka przod SLX FD-M675 2sp 73
przerzutka tyl SLX RD-M675 GS 160
kaseta tyl deore 70
pedaly
lancuch kmc 10 65
stery accent hi-s02 90
zlozenie roweru 220
lacznie 4343

Napisano

Na biketopia.pl masz rame z darmowymi sterami dartmoor-a. Wiele sklepów zaplata koła w cenie jak zamówisz u nich wszystko a amor mam epicon-a tr w primalu przy kolach 27,5 i całkiem to fajnie jeździ. 

Napisano

Bardzo wam dziękuję dzięki wam będę składał Sobie rower w wakacje. Jeszcze raz bardzo wam dziękuję.

tu masz specyfikacje Wankusa. tylko taniej jest po sezonie ;).

rama dartmoor primal 29 L 600

amortyzator Epixon TR RC2 29 Oś 15mm Czarny Taper 201 1100

korby SHIMANO SLX FC M675 KORBA 2x10 38-26T 335

hamulce SLX BR-M675 417

tarcze XT 40

obrecz dt swiss 533d 160

piasta przod octane one 115

piasta tyl octane one 115

szprychy +nyple dt comp, sapima 128

zaplatanie 100

mostek truvativ hussfelt 60

kierownica easton havoc 90

manetki xt 255

sztyca

siodelko YT 70

opony geax saguaro 80

przerzutka przod SLX FD-M675 2sp 73

przerzutka tyl SLX RD-M675 GS 160

kaseta tyl deore 70

pedaly

lancuch kmc 10 65

stery accent hi-s02 90

zlozenie roweru 220

lacznie 4343

Czy ta rama to jest ta : http://velo.pl/czesci/ramy/dartmoor/primal-29 czy ta: http://velo.pl/czesci/ramy/dartmoor/primal-29

Za odpowiedz jestem bardzo wdzięczny

I jeszcze jedno obręcz wziąć z 32 otworami?

I jakiej długości wziąć szprychy i myślę i na ile zaplecze?

A ta cena tej ramy i reszty produktów co podałeś to jest po sezonie czyli od grudnia?

Jakbym miał jeszcze jakiś problem to napisze do cb i rower ten zacznę składać na początek 2017r

Dzięki

Napisano

tą co kolega Wankus składał coś koło listopada ;). On składał na ramie pod koła 29 (ja też ;) ). Linki które podałeś to do tej samej ramy ;) którą mamy(linki te same wstawiłeś). A kolega wyżej podał namiary na koła 27,5. Napisz do jakiej jazdy będziesz składał chyba że konkretnie ten model Ci się podoba to tylko koła 29". Jeżeli o kola chodzi to pewnie zaplątać sam nie będziesz wiec jak będziesz zamawiał to Ci złożą ;) ja zamawiałem u Dawida z forum a amorek u activi pod koniec roku też ma promocje ;) resztę swoją miałem.

Napisano

Rower ten będę używał do jazdy po żwirah polnych drogach i czasami po asfalcie. Czasami tylko chciałbym sobie poskakać na hopkach

Napisano

Witam,

Podłączę się pod temat bo muszę zmienić ramę ze swojego Krossa Level R3 i mam pytanie odnośnie ramy Dartmoor Hornet.

http://velo.pl/czesci/ramy/dartmoor/primal-275

mój Kross Level R3

http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/kross/39026/level_r3

Ile części z osprzętu muszę wymienić: suport, korby, przerzutka przód czy ostatecznie może coś zostać.

Chcę jak najmniejszą ilością funduszy przełożyć osprzęt do tej ramy na wakacje.

W późniejszym terminie będę wymieniał osprzęt ale na tą chwilę ma być na osprzęcie z Levela r3.

Dodadkowo pod wzrost 173 brać ramę S 17 cali? czy M 18cali bardziej pod trial czasami XC.

Dziękuję za pomoc

Napisano

Na pewno do wymiany pancerze albo komplet z linkami, sztyca, zacisk pod siodło, stery i przerzutka przednia (chyba że twoją da się zamontować na rurze 34,9 to możesz spróbować zamontować). Amortyzator też kwalifikuje się do wymiany bo rama w zaleceniach ma od 130mm-160mm skoku ;). Suport musisz sprawdzić jaki masz. Jakbyś kupował przerzutkę to na High Clamp Mount (dotyczy tylko primal 27,5).

I tak informacyjnie do tej ramy większej opony niż 2,25 nie wsadzisz przy modelu 27,5 + możesz dać oponę 3,0 ale rama nie jest przystosowana do przednich przerzutek ( i piasta tylna by była do wymiany bo na oś 12).

a rozmiar to najlepiej jakbyś się do sklepu wybrał i przymierzył rower na stronie velo możesz sprawdzić gdzie są ich sklepy i czy mają tam dany model. ja mam primal 29 L(19') przy wzroście 182

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Odświeżam temat.

Też planuję zmienić ramkę i zrobić przekładkę ze swojej obecnej na Primala.

Mam piastę NS Coaster pro i o ile się nie mylę to jest ona na 9 mm, a Primal ma rozmiar 135 x 10 i zastanawiam się czy będzie to dużym problemem wsadzić tam taką piastę?? Co o tym sądzicie??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...