meszka Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Witam Instaluję licznik Sigma BC 12.12 i mam problem W instrukcji podana jest wartość max 5mm między magnesem a czujnikiem (czy jak to tam zwał). I nie wiem jak to rozumieć. Czy ta odległość ma być nie większa niż 5mm, czy nie mniejsza niż 5mm? Bo jak założyłem tak jak sugerują przy obręczy, to ta odległość wynosi 25mm. Natomiast jak założę bliżej piasty to i tak jest ok 10mm...Co zrobić? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voytek_1 Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Maksymalnie musi być 5 mm, czyli jeżeli to tylko możliwe musi być mniejsza. Ja ostatnio jak u siebie instalowałem to tez się okazało, że mam za dużo i nagle mnie olśniło, że po stronie gdzie nie ma hamulca tarczowego jest bliżej do szprych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Zainstaluj bliżej piasty. To jest magnes i im bliżej tym lepiej. A max 5 mm znaczy że nie mniej czyli od 0 do 5 mm ale też zostaw sobie tak ze ~2 mm. I zainstaluj po stronie gdzie nie masz hamulca tarczowego jeżeli takowy posiadasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszka Napisano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Dzięki, tak zrobiłem, bliżej piasty i po stronie bez hamulca. Tylko z tym kabelkiem trzeba kombinować, a po drugiej stronie bym oplótł wokół linki hamulcowej. Trudno, mogłem nie oszczędzać. A jeszcze jedna sprawa. Czy bawić się w jakąś podkładkę pod ten czujnik by był idealnie równolegle do magnesu czy to olać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 możesz olać grunt że będzie naliczało i będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ja dałem czujnik po stronie linki hamulca. Estetycznie tak jest, a że za daleko do szprych w charakterze podkładki użyłem plastiku rozporowego z hebli . Do tego taśma dwustronna i gumka i działa elegancko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszka Napisano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Zamontowałem, śmiga i gdy teraz ochłonąłem, też stwierdzam, że będę kombinował żeby był po stronie hamulca. Coś wystrugam może z drewna na podkładkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 A co za różnica czy jest po stronie hamulca czy nie? Po co kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Estetyczniej jest, kabelek oplata przewód hamulca na całej długości. W przypadku puszczenia na drugą stronę trzeba oplatać jeszcze goleń, wygląda to zdecydowanie gorzej. No i demontaż jest bardziej problematyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 U mnie to wygląda tak (sory za jakość zdjęcie robione telefonem a zapodaj jakoś samo mi obróciło) Jak się chwilę pokręci kablem to można uzyskać całkiem niezły efekt a demontaż to chyba łatwiej pokręcić trzy razy wokół goleni niż 20 wokół cieniutkiego przewodu hamulcowego ale co kto lubi @@sznib, Fajny fafik się w kadr wkradł - ma parcie na szkło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 W sumie do demontażu amorka nie trzeba rozplątywać kabelka z przewodu, wystarczy ściągnąć czujnik z goleni. A jedyna sytuacja jak trzeba się z tym bawić to demontaż amorka do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.