Skocz do zawartości

[Pompowanie] amortyzatora

Konstanciniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nadzieję, że teraz temat oznaczyłem dobrze. 

Mam krótkie i być może banalne pytanie, ale po napompowaniu amortyzatora, ustawienia sag-u, co ile potem pompujecie amortyzator by zachować odpowiednią twardość, dokładnie chodzi mi o to czy jak sobie mam nowy amortyzator RockShox 30 Gold TK 29 Solo Aito czy po napompowaniu, ustawieniu odpowiedniego sagu, będę mógł jeździć cały sezon i będę musiał dopiero napompować amortyzator ponownie za rok czy jeżdżąc dość intensywnie będę musiał podpompowywać amortyzator co tydzień/miesiąc czy to zależy od wagi moja waga to 78 kg, czy powiedzmy przy tej wadze producent przewidział między 105 do 120 psi, ustawię sobie powiedzmy 115 psi to jak szybko spadnie ciśnienie. czy być może często zmieniacie ciśnienie dopomowujecie bądź spuszczacie ciśnienie w zależności od warunków zmian otoczenia np lipiec lasy a sierpień góry. Jak często sprawdzacie ciśnienie i jak często pompujecie amortyzatory czy w np zależności od warunków (z obciążeniem, od terenu) czy np profilaktycznie co jakiś czas.

Sag to wskazówka a nie reguła. Tak samo przewidywania producenta. Dopompowujesz gdy jest dla ciebie za miękki i tyle. To twój widelec i twoje preferencje i po to kupuje się powietrzny widelec żeby móc nawet w połowie wycieczki sobie ciśnienie zmienić jak masz taka fanaberię.

A co do tematu to nie dość że źle to w złym dziale ;)

Jeśli amor jest sprawny, powietrze praktycznie nie schodzi. Ja praktycznie sprawdzam ze dwa razy w roku i nigdy nie było zauważalnego spadku. Trochę czasu zajmie Ci dopasowanie ciśnienia do własnych preferencji, później będziesz regulował tylko tłumieniem, w zależności od charakteru trasy.

Czyli tak pompka służy mi do bieżącego ustawiania amortyzatora i sprawdzania od czasu do czasu czy jest szczelny a napiszcie mi jeszcze proszę , bo dla mnie to nowość jak dbacie o amortyzator tzn. czy co roku wymieniacie tylko uszczelki a co dwa lata olej czy np raz na 3 lata robicie generalny serwis wymieniając olej i uszczelki a do tego czasu go tylko pompujecie i co powinienem i kiedy sprawdzać i wymieniać w RockShox 30 Gold TK 29 Solo Air. Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

• Mod Team

Wszystko zależy od intensywności użytkowania i warunków jazdy. Przy przelocie tak ok. 4tys. km w sezonie trzeba zrobić serwis 2 razy w sezonie. Dodatkowo po jeździe w jakimś mega błocie też dodatkowo. Serwis podstawowy to rozkręcenie amorka, wyczyszczenie, zalanie nowym olejem i nasączenie gąbek. Wymiana uszczelek kurzowych/oringów w sumie jak coś zacznie szwankować, jeśli przeżyjesz tydzień bez roweru ;)

No i po każdej jeździe trzeba powycierać dokładnie golenie z kurzu. Można używać Brunoxa, zdania na jego temat są podzielone, ja używam i problemów nigdy z tego powodu nie miałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...