Skocz do zawartości

[Korba] Ocena stanu

Ychu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio powiedzieliście mi że wolnobieg nowego łańcucha nie przyjmie. Postanowiłem iść z postępem i przejść na kasetę , tylko teraz mam pytanie - czy korba przyjmie nowy łańcuch? Wiem że był do tego zbiorowy temat ale gdzieś wsiąknął :P

fybhzJQ.jpg

51GikpK.jpg

vR6VZPc.jpg

LpsT6uQ.jpg

Czystości komentować nie musicie bo sam nie pamiętam kiedy to czyściłem :D

Napisano

Korba nigdy, albo prawie nigdy nie sprawia problemów, najwyżej będzie bardziej hałasować. Ta wygląda nieźle, nie powinno być kłopotów.

Napisano

Przeważnie nie , z tym że przejechałem około 2 k km na jednym , kiepskim łańcuchu. Potrzebuję takiej informacji bo mam mocno ograniczony budżet i jak kupię set pod kasetę a korba okaże się do wymiany to jestem w tyłku. 

Napisano

Jak się przyjmie to nie jest źle , bo już wszystko zamówiłem. Nad wymianą korby będę myślał , tym bardziej że teraz nowy tourney jest tani :D

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

Wiem że był do tego zbiorowy temat ale gdzieś wsiąknął
Nie wsiąkł, tylko został przeze mnie osobiście wywalony. Powód - co niektórym nie podoba sie moja ułomna twórczość, więc ją wywaliłem, co by oczy nie bolały ;)
Napisano

przyjmie nowy łańcuch, lecz ja bym założył lekko używany, będzie to lepiej chodziło.

Tylko trzeba mieć taki , ja niestety nie mam albo i stety. W każdym razie jutro udam się do serwisu żeby mi dokręcili kasetę bo mnie wzięła skleroza i nie dołożyłem do zamówienie tak więc prawdopodobnie jutro napiszę co z tego wyszło.

Jeszcze takie pytanie , czy przerzutka zrzuci na tą koronkę 11t?

Mam takie coś , tylko na śrubie : http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-rd-tz50-hak-6-7-rzedowa-i6038171294.html

Górna się zgadza ale dolna nie. Będę też musiał pobawić się zakresami jak sądzę bo mam teraz dystans na bębenku. 

Napisano

Więc Panowie wszystko zmontowane. Łańcuch sobie skróciłem tak jak kiedyś pisałem - na nakrętkę i gwoździem wybijam. poszło bez problemu , założyłem starą spinkę , łańcuch dostał shake w ekstrakcyjnej , korba wyczyszczona , przerzutka wyregulowana. Nie musiałem nawet się bawić zakresami , wystarczyło popuścić linkę na regulatorze przy przerzutce. Przekroczyłem pojemność jednym zębem a najmniejszą koronkę trzema , ale łańcucha nie brakuje nawet na największych trybach i wszystko ładnie chodzi :)

Nie ma żadnego skakania , nawet przy mocnym ciśnięciu na pedały , jedynie co trzeba nasmarować łańcuch bo sobie piszczy ale to jutro. Następnym razem już wymiana całości ale pewnie do tego czasu już będę budował nowy rower :D 

Czy za każdym razem nowy łańcuch jest czymś pokryty , że jest taki klejący? Chciałem założyć tak jak był , ale był tak klejący że nie dało by rady na tym jeździć bo łapał by dosłownie wszystko.

• Mod Team
Napisano

Czy za każdym razem nowy łańcuch jest czymś pokryty

Hmm masz na myśli smar? to łańcuch się smaruje ? No kto by pomyślał :D

Np łańcuchy shimano są pokryte dość rzadkim smarem jak by cie to interesowało, zwłaszcza szosowe.

Napisano

Mi się wydaje , że to nie był smar tylko coś na rudą. Przecież mi się do tego szmata sama kleiła. Normalnie palce mi się kleiły po "zmacaniu" tego łańcucha.

• Mod Team
Napisano

Np łańcuchy srama tak mają. Do shimano zmieniam rękawiczki na parktoolowe gumaki, bo aż cieknie z tych łańcuchów, a sramowskie jak dobrze złapiesz można zwykłymi szmacianymi rękawiczkami zakładać.

ogólnie im bardziej lepki smar, tym lepiej, oczywiście wewnątrz ogniw. na zewnątrz, pasuje go zlikwidować :P

• 1 miesiąc temu...
Napisano

No to skoro usunięto temat zbiorczy z oceną "ząbków" to wrzucę tutaj swoją korbę. Przebieg ok. 3500km, jazda 70% MTB reszta raczej płasko, rzadko asfalt.

Żadnych objawów nie ma ale chciałem zapodać nowy łańcuch.

46fdd32eb9dbfe20gen.jpg

0274a1a744408620gen.jpg

7577cb5694e6ec1egen.jpg

7ab0c3750e5fab49gen.jpg

Napisano

Panowie opłaca się zakładać connexa na to? Chyba dwójka korby to już historia?

2Dhyfb2.jpg

Ickz4M6.jpg

JaQYIVp.jpg

WtswEzU.jpg

ynSe7fx.jpg

WFSOJYu.jpg

Jakoś nie mogłem porządnej fotki trzeciej tarczy na korbie zrobić :( 650 km na HG40 

Kaseta na moje nie wprawne oko prawie nówka , dobrze myślę? 

W niektórych miejscach na koronkach łańcuch odstaje , na to nie patrzcie bo niektóre są robione od dołu i obrócone , ale to dół korby.

Napisano

Tak te dziadostwa się zajeżdżają? :o To , że łańcuch słaby to wiem , ale żeby aż tak ... No nic , jedziemy do przeskakiwania. Korba to i tak jakiś cyclone za 20 zł więc nie jest źle , ale dzięki. 

• Mod Team
Napisano

Jak się ma 24 biegi a używa 2 to sorry :D Natomiast obecnie jest tak niewielka powtarzalność jakości że różnice w artykule mnie nie dziwią.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Panowie 

Kaseta do oceny. Zastanawiam się czy opłaca się to kupić w zestawie z HG71. Niby przejechała z nim tylko 100 km. 

PgEV8AQ.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...