Skocz do zawartości

[licznik Sigma]

maniek56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prośba do użytkowników licznika Sigma 14,12 Alti.Podzielcie się spostrzeżeniami odnośnie dokładności wskazań altimetra,chodzi mi o rozbieżność wskazań licznika do wysokości rzeczywistej.W moim liczniku mam ustawioną wysokość z map Googla tzw.Home alt.a licznik w różnych warunkach atmosferycznych pokazuje znaczne odstępstwa od tej ustawionej wysokości.Nawet do 20 m nmp i zawsze więcej a nie mniej .Licznik sumuje przewyższenia raczej dobrze ,wnioskuję to na podstawie wskazania maksymalnej wysokości jaką przejechałem (też jest wieksza o tyle ile metrów więcej pokaże na starcie).Ciekawe jest to że w ubiegłym roku mieszkałem na znacznie wyższej wysokości npm i wskazania licznika odbiegały od rzeczywistych o wartości symboliczne ,rzędu kilku m .W zasadzie dla mnie istotniejsze jest prawidłowe wskazanie sumy przewyższeń jakie uzyskałem ,i to akurat jestem sobie w stanie zaakceptować,natomiast ciekaw jestem Waszych spostrzeżeń z użytkowania tych liczników Poza tym jestem bardzo zadowolony z licznika ,mam wersję przewodową,jako podstawowy licznik dla amatora jest wg. mnie dobry .

Napisano

Ali kalibrujesz w chwili startu i działa on na podstawie czujnika ciśnienia atmosferycznego. Jeśli nie będziesz go kalibrował, to start za każdym razem będziesz miał na innej wysokości, zależnej od aktualnego ciśnienia atmosferycznego.

Napisano

Przyznam szczerze że trochę inaczej rozumiałem tryb pracy altimetru.Sądziłem że ustawienie aktualne służy do zmierzenia jakiejś wysokości z której zaczynam  np .konkretny podjazd ,aby uzyskać wielkość tego  przewyższenia.Natomiast jeśli mnie to nie interesuje wówczas ustawiając tzw. home alti. godzę się na to że licznik będzie pokazywał tylko aktualną wysokość i sumę przewyższeńz całej trasy.Jeżeli muszę kalibrować za każdym razem licznik podając wysokość miejsca zamieszkania ze względu na zmieniające się ciśnienie atmosferyczne to po co się ustawia to home alti.Z drugiej strony godząc się na niedokładność pomiaru i nie kalibrując wysokości startowej za każdym razem,jestem mocno zaskoczony tym jak zmieniające się ciśnienie atmosferyczne może zmienić wskazania licznika.Dlatego moje zapytanie do innych użytkowników czy jest to normą dla tego licznika.Pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...