Skocz do zawartości

Częstotliwość pompowania amortyzatora

Konstanciniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam krótkie i być może banalne pytanie, ale po napompowaniu amortyzatora, ustawienia sag-u, co ile potem pompujecie amortyzator by zachować odpowiednią twardość, dokładnie chodzi mi o to czy jak sobie mam nowy amortyzator RockShox 30 Gold TK 29 Solo Air to czy po napompowaniu, ustawieniu odpowiedniego sagu, będę mógł jeździć cały sezon a napompować amortyzator ponownie za rok czy jeżdżąc dość intensywnie będę musiał podpompowywać amortyzator co miesiąc czy to zależy od wagi moja waga to 78 kg, czy powiedzmy przy tej wadze producent przewidział między 105 do 120 psi, ustawię sobie powiedzmy 115 psi to jak szybko spadnie ciśnienie. czy być może często zmieniacie ciśnienie dopomowujecie bądź spuszczacie ciśnienie w zależności od warunków zmian otoczenia np lipiec lasy a sierpień góry.

Pozdrawiam

Napisano

Pompuje się raz i do czas u serwisu się zapomina o pompce :) Chyba że są jakieś nieszczelności ale to wtedy znaczy że amor wymaga serwisu. 

PS: Popraw temat bo zaraz poleci do kosza. Chodzi o złapanie kluczowego słowa w kwadratowe nawiasy ;)

Napisano

Nie zapomina się o pompce. 

Wg producentów ciśnienie powinno się sprawdzać przed każdą jazdą. Realnie jest to wybiego-bełkot żeby chronić się jako wytwórca tego badziewia przed ewentualnymi problemami eksploatacyjnymi. 

Proponuję zrobić pierwszy sprawdzian po tygodniu, jeśli nie stwierdzisz ubytku, to potem powiedzmy po dwóch i wydłużać okresy między pomiarami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...