slimaq Napisano 10 Maja 2016 Napisano 10 Maja 2016 Witam serdecznie mam do wyboru 2 z tytułowych rowerów. Romet za 1300 zł i Giant za 1480 zł. Mógłbym prosić o doradzenie, który wy byście wybrali? Oba z 2015 roku. Romet ma blokadę amora przy kierownicy. Cytuj
Yassey Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 A w jakich warunkach zamierzasz rower użytkować? Bo to jest dość istotne. Ja kupiłem rok temu Roam 3 dokładnie taki: https://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.3.czerwony/18845/76320/#specifications więc głównie o tym się wypowiem. Różnica w cenie zapewne jest dopłatą za logo, bo porównując parametry na stronie rowery są podobne. Po rejestracji na stronie producenta G jest dożywotnia gwarancja na ramę, mam nadzieję nie mieć okazji przekonywać się jak się z tego firma G wywiązuje, ale zawsze to jakiś plus. Świadomie wybierałem v-brake, tarcze w tej cenie wydawały mi się średnim pomysłem (w zdecydowanej większości mechaniczne, więc to chwyt marketowo-marketingowy). Ja jeżdżę w 95% po asfalcie, różnej jakości, od pięknej do ultra podłej, reszta to leśne ścieżki, raczej dość równe i do moich zastosowań Giant ma bardzo fajne opony semislick. Rometowskie mają dużo wyraźniejszy bieżnik, więc pewnie lepiej sobie poradzą na luźniejszym podłożu. Amortyzator z blokadą hydrauliczną, blokada na goleni, na pewno mniej wygodna niż na kierownicy, ale sięgnięcie do niej podczas jazdy to nie jest żaden wielki wyczyn (ja i tak z tego rzadko korzystam). Sam amortyzator na pewno lepiej działa niż najtańsze Suntoury z elastomerem, ale to nadal niska półka. Jednorazowe wypady u mnie to 50-100km, po 2000km przerzutki i napęd działają nadal bez zarzutów. Szybkie przejażdżki po dużych nierównościach i cięższych leśnych traktach uświadomiły mi, że crossy nie do tego są stworzone, rower wydaje się delikatniejszy niż chociażby moja 21 letnia Biria (ten staruszek jest jak piep%&*ny monolit, nie do zarżnięcia ), ale to może być subiektywne odczucie. Podsumowując jestem zadowolony, nawet bardzo, po przesiadce z MTB (przymaławego lekko) doceniłem inna pozycje jazdy. Jeśli nie jesteś ograniczany do tylko tych 2 modeli to przejrzyj jeszcze ofertę polecanych tu wcześniej Unibike lub Lazaro, zazwyczaj w podobnej cenie dają lepszy osprzęt. Minus jest taki, że sprzedaż głównie wysyłkowa i nie bardzo jest się gdzie do takiego roweru przymierzyć przed kupnem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi