Skocz do zawartości

[przerzutka przód] ciężko działająca przerzutka

retip94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemanko

jakiś czas temu kupiłem używany rower na allegro. 

Zamontowano w nim przednią przerzutkę Shimano Deore FD-M511.

Problem w tym że bardzo ciężko chodzi (wskakuje na większe koła).

Podejrzewam, że problem leży w przerzutce, bo jak odkręcę śrubę mocującą linkę, to manetka ładnie pracuje.

Ciężko jest też odgiąć samą przerzutkę ręką. A sprężyna bardzo mocno odbija z powrotem. 

Istnieje jakaś możliwość poluzowania tej sprężyny? Nigdzie się z tym nie spotkałem.

Czy może coś innego pomoże?

• Mod Team
Napisano

Delikatnie piknij wd40 w wszystkie ruchome elementy i ją rozruszaj. Najlepiej zdejmij z roweru. Ale nie zalej całej przerzutki. Ale upewnij się najpier czy działa płynnie.

Napisano

Generalnie właśnie działa płynnie, bez żadnych zgrzytów. Tylko bardzo ciężko...

Spróbuje tym WD-40 i dam znać

Napisano

Bardzo lekko, ta sprężyna tak mocno wraca, że aż słychać takie całkiem mocne uderzenie.

Niestety WD-40 nic nie zmieniło

Napisano

Masz porównanie z innymi rowerami?

Być może "ciężkość" pracy spowodowana jest tym że nie masz porównania do innych przerzutek/rowerów i wydaje Ci się że przerzutka pracuje ciężko. Sprężyny w przerzutkach są też różne. Jeśli mocno odbija to najprawdopodobniej taki jej urok. 

Napisano

Niestety chyba cała przerzutka będzie do wymiany. 

Bo zauważyłem kolejny problem, śrubki do regulowania maksymalnych wychyleń nie działają (przy podłączonej lince, bez linki nie sprawdzałem, nie wiem czy ma to jakiś wpływ)

Czy może da się jakoś jeszcze rozebrać i naprawić taką przerzutkę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...