Klucz23 Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Witam. Ostatnio wszedłem w posiadanie używanego roweru. Generalnie wszystko ok za wyjątkiem prawego pedału. Jest wyrobiony i nie da się go odkręcić i oczywiście jest krzywy. Co mógłbym z nim zrobić?
Garlock Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Na tyle co można dopatrzeć się na zdjęciu, to pedał jest prosty. Za to rozwalony dokładnie jest gwint w korbie. Być może da się regenerować gwint tulejkami, ale o ile korba nie jest jakimś topowym modelem w idealnym stanie, to ja bym raczej wymienił korbę.
Klucz23 Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 Ok. Dzięki. A macie może jakiś pomysł jak to odkręcić? Śruba kompletnie się wyrobiła.
Garlock Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 O ile zdecydujesz się przeznaczyć korbę na złom, to natnij jej główkę w dwóch miejscach naprzeciwko siebie tak głęboko ile się da, ale żeby nie uszkodzić gwintu w pedale, włóż w nacięcie przecinak i walnij młotkiem. Powinno pęknąć i dać się wyjąć pedał. Obejrzyj dokładnie gwint w pedale, jeśli jest nie uszkodzony i oś jest prosta, to powinno się go dać dalej używać.
profanator Napisano 10 Maja 2016 Napisano 10 Maja 2016 Jest zle zakrecony. Bedzie problem z gwintem. Generalnie korba do wymiany Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Maly862 Napisano 10 Maja 2016 Napisano 10 Maja 2016 Zawsze możesz spróbować rozwiercic i wstrzelic nitonakretke. Dobrze wstrzelona daje dość solidne połączenie. Jak się nie uda zmień korbe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.