Skocz do zawartości

[konserwacja] kilka pytań dotyczących konserwacji

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Po wyjęciu z piwnicy mojego signa ds przypomniałem sobie ze musze zmienic cały naped. Cała tylka przerzutka się posypała, łańcuch i kasety swoje przezyły.

Pierwsze pytanie dotyczy tego czy do manetki od sram x5 moge włożyć inną tańszą przerzutkę?

2. Jaką tylną kasetę i łańcuch będe musiał kupic do tego roweru?

3. Czy mogę zdemontować przednią przerzutkę i rozmontować przednią kasetę tak by została tam tylko jedna a ja będe używał tylko tylnej?

4. Jeżeli ruszając korbą czuje lekkie luzy to znaczy, że suport sie sypie? Dokręciłem korbe do suportu ale to nic nie dało

Dodam, że rower jest w pelni oryginalny. Nic nie było zmieniane. 

Jestem totalnie zielony w kwestii rowerów stąd takie (może się wydawać niektórym dziwne) pytania

Z góry dzieki za pomoc 

czy do manetki od sram x5 moge włożyć inną tańszą przerzutkę?

Tańszą to znaczy jaką? Dobiera się je do ilości rzędów , pojemności i wielkości zębatek.

Jaką tylną kasetę i łańcuch będe musiał kupic do tego roweru?

Zależy wszystko od budżetu.

3. Czy mogę zdemontować przednią przerzutkę i rozmontować przednią kasetę tak by została tam tylko jedna a ja będe używał tylko tylnej?

Z przodu nie ma kasety tylko jest korba :P Czy można ją rozmontować to zależy od modelu a po za tym będziesz potrzebował do tego napinacz albo wywalenie tarcz i zębatka narrow wide.

4. Jeżeli ruszając korbą czuje lekkie luzy to znaczy, że suport sie sypie? Dokręciłem korbe do suportu ale to nic nie dało

Ta

Konkretny model i rocznik roweru , budżet bo tak nic nie ustalimy.  

kross Sign DS z 2010 roku

Nie mam określonego budżetu. Chce wymienic tylna przerzutke, kasete tylna i łańcuch. Dodatkowo jeszcze wymienie suport skoro tamten ma już luzy. Prosze o podesłanie czegoś z dobrym stosunkiem ceny do jakości

Co do zdjęcia jednej zębatki to nie mogę znaleźć nic sensownego , więc musisz obejrzeć u siebie czy tam są śruby do demontażu blatu czy nie. Podejrzewam że nie ma.

Co do kasety to rozumiem że ma być tańsza? Może się też okazać , że korbę również będziesz musiał wymienić jeśli ta jest mocno zjechana. 

Musiał byś założyć temat w sprawie oceny , kiedyś był do tego zbiorowy ale gdzieś wsiąknął. 

Czy łańcuchy wymieniasz tak jak Ci przymiar powie czy jeździsz ile chcesz?

http://allegro.pl/promocja-kaseta-shimano-acera-cs-hg41-8-rz-11-32-i6087865363.html

W łańcuch warto zainwestować , bo im lepszy tym dłużej wytrzyma napęd.

http://allegro.pl/lancuch-wippermann-connex-800-6-7-8-sp-connexlink-i5904242548.html

Co do tylnej przerzutki to się nie wypowiem , bo manetki srama nie są kompatybilne z shimano a ja ze sram-em nic wspólnego nie mam. 

Jeśli masz takie coś to np. takie.

Potrzebujesz tylko tylną manetkę , jeśli przód uda Ci się rozmontować na 1 blat to dochodzi napinacz. Zostawiając normalnie przednia przerzutka może zostać srama wraz z manetką a tył z shimano.

Jaką masz tam wielkość zębatek z przodu? Bo ja nic znaleźć nie mogę. Powinno to być wytłoczone na zębatce.

No przerzutkę możesz kupić oczywiście x5.

Korba to wiem jaka jest ale nie ma napisane ilości zębów. W każdym razie jeśli kupisz tą samą przerzutkę to te zęby są bez znaczenia. Swoją drogą nie ma pewności że korba przyjmie nowy łańcuch. Jeśli jest mocno zajechana to może na niej skakać łańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...