mkuthan Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Cześć Zaczyna mi pękać rura podsiodłowa tuż nad spawem z rurą poziomą :-( Rama to Merida TFS, cieniowane alu 6061, ma pewnie z 10 lat i kiedyś przeżyła kilka tras u Golonki. Z jednej strony szkoda inwestować w 26, ale są 2 powodu dla których proszę o radę: Po pierwsze, ostatnio jeżdżę na szosie, rola MTB została bardzo mocno ograniczona więc motywacja do inwestowania mniejsza: - kilka razy w roku wystartuję w zawodach na orientację - jak jest zimno i wieje to z szosy uciekam w teren, no dobra czasem jak jest lepsza pogoda to też - wycieczki rodzinne z przyczepką dla dziecka Rower ma niezły szpej: - Rock Shox Sid dual air w super stanie - Mavic CrossRide w dobrym stanie - Pełne XT 3x9 w bardzo dobrym stanie - Avid Juicy 7, trochę zaniedbane ale pewnie do odratowania - Sztyca cane creek thudbuster lt Mam 177cm, noga 86cm, waga 72kg. Geometria tej Meridy (18'') mi odpowiada: 590mm - górna rura 420mm - widełki tylne 1066mm - baza kół 130mm - główka 71 - kąt widelca 73,5 - kąt podsiodłowej rama pod widelec 100mm Pomyślałem żeby kupić budżetową ramę i jeździć dalej. Przy obecnym tempie zużycia będzie śmigać kolejne 10 lat. Przejrzałem net, kilka wątków na forum i pewnie wybór padłby na ramę Accent Peak, rozmiar S. Na moje oko, ma podobną geometrię, no może poza sporo niższą główką (135 vs 110), ale to ogarnę podkładkami. Do tego stery z redukcją + redukcja dla sztycy bo obecnie mam 27,2. Spodziewać się jeszcze jakiś niespodzianek przy przekładce? Jakieś inne propozycje ramy? Może być używka w dobrym stanie chociaż o to dziś już raczej bardzo trudno. Ale może oddać całość do muzeum i szukać nowego roweru?
piciu256 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Ale może oddać całość do muzeum i szukać nowego roweru? jak ci się dobrze jeździło to nie ma sensu marnować pieniędzy wbrew opinii niektórych na 26" wcale nie jeździ się gorzej od większych rozmiarów, jest jedynie inaczej. Szczególnie w twoim przypadku nie ma sensu inwestować, co do ramy- Peak to bardzo dobra rama w przystępnej cenie, powinieneś być zadowolony ewentualnie poszukać czegoś używanego, ale w sumie to jedyne co zyskasz to kilkaset gram, a jak się nie ścigasz to ci nic nie da
misiojedzie Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Jak Ci się dobrze jeździło i nie czułeś potrzeby przesiadki na 29 lub 27.5 to biorąc dodatkowo pod uwagę obecny sprzęt który opisałeś kupuj accenta i nie kombinuj
Farfluhten Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 jak ci się dobrze jeździło to nie ma sensu marnować pieniędzy wbrew opinii niektórych na 26" wcale nie jeździ się gorzej od większych rozmiarów, jest jedynie inaczej Dokładnie. Jak lubisz zrywność i zwrotność 26`` i nie przeszkadza Ci, że rzuca nią na drobnych nierównościach jak k........ po spowiedzi to masz już większość po za ramą żeby zbudować fajnego bicykla. Części do 26`` puki co nie brakuje, gorzej z 3x9 szczególnie z korbami. Co do Peak-a w edycji na 2016 rok zmienili rozmiarówkę. M to 19``, S 17``
beskid Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Nie ma korb 3x9 to tak na marginesie a co do reszty dylematu masz za dużo dobrych gratów by się ich pozbywać.
Farfluhten Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Nie ma korb 3x9 to tak na marginesie . Korba 9sp 44-22 zęby korba 10sp 42-24 zęby
mkuthan Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 Dziękuję za Waszą ocenę, czyli zmieniam ramę na Accent Peak. @Farfluhten - jesteś pewien co do rozmiarówki? Patrzę na http://velo.pl/czesci/ramy/accent/peak-26 i M-ka ma już 610mm górnej rury czyli 20mm więcej niż Merida. S-ka 585mm co jest akceptowalne (5mm mniej niż Merida). Jak jest wykonana rama, trzeba planować mufę suportu i sterów? Jakie stery polecicie do tej ramy? Najchętniej na maszynówkach, muszą mieć redukcję do rury sterowej 1 1/8. Obecna przednia zmieniarka jest montowana na obejmę, linka prowadzona od góry. Będzie pasować?
piciu256 Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 oj przerzutka przednia raczej nie będzie pasować bo pisałeś że aktualna rama ma wąska podsiodłówkę więc z racji że Accent ma 31,6 to obejmą będzie za wąska. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
mkuthan Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 oj przerzutka przednia raczej nie będzie pasować bo pisałeś że aktualna rama ma wąska podsiodłówkę więc z racji że Accent ma 31,6 to obejmą będzie za wąska. Przerzutka ma plastikową redukcję, zakładam że ją wywalam i wtedy będzie pasować na rurę 34,9.
piciu256 Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 jak ma redukcję to powinno być ok Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
Farfluhten Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 M 480 mm co daje 18,8 cala, S 440 mm co daje 17,3 cala. Z przednią przerzutką miałem kłopot bo obejma wylądowała na dolnym gwincie od pionowego mocowania koszyka na bidon. Dałem dłuższą śrubę ściągającą obejmę i jak na razie jest ok. Tak się zastanawiam czy z ta górna rura nie jest dłuższa w Peak-u od Twojej dla tego bo Peak ma krótszy trójkąt? Mam podobną budowę ciała, tzn 179 cm 85 cm noga po wewnętrznej. Sztyca wyciągnięta na około 25 cm przy rozmiarze M.
mkuthan Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 No i mam teraz problem z rozmiarem. S-ka jest najbardziej zbliżona do obecnej ramy (efektywna górna rura, baza kół), ale sztycę będę miał wysuniętą dokładnie z jej limitem czego wolałbym uniknąć. M-ka znowu jest dłuższa o 20mm, co prawda mogę to lekko skorygować mostkiem - obecnie 120mm. Sporo rośnie też baza kół, aż o 40mm - też przez mniejszy kąt główki ramy 70 vs 71 obecnie. Jak takie zmiany przełożą się na zwrotność, podjazdy, zjazdy itp? @Farfluhten - mógłbym Cię poprosić o zmierzenie na jakiej wysokości od osi suportu masz dolny otwór na bidon w rurze podsiodłowej?
Piter233 Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Też szukam ramy na 26 cali. Zobacz sobie Amoeba MFR, jest na allegro czerwona i biała. Zastanawiam się też na peakiem, ale obawiam się trochę geometrii, aktualna rama ma podobną do amoeby i z mostkiem 100 jest świetnie, a nie mam ochoty na kombinowanie z długością mostka.
Farfluhten Napisano 10 Maja 2016 Napisano 10 Maja 2016 Nie ma problemu, jak dotrę do pracy zmierzę. Jest zakryty więc zmierzę do środka obejmy która go przykrywa. Też myślałem o ramach Amoeba, ale 2 kg przy peak-u około 1,6 kg je zdyskwalifikowało. Napiszę Wam, że jestem bardzo zadowolony z geometrii Peak-a. krótki trójkąt zdecydowanie poprawia zwrotność. Jeżeli nie potrzebna duża precyzja pomiaru to 13,5 cm do środka dolnego otworu. Załączam zdjęcia obejmy i jak wyciągnięta jest sztyca. To jest mój max.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.