Abihabi87 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Witam Zrobiłem serwis przedniej piasty Deore 595, czyli przeczyszczenie i nasmarowania bieżni i kulek. Teraz po złożeniu i nałożeniu koła na widelec mam przesunięte koło bliżej prawej strony widelca o około 8 mm, jest to zdecydowanie widoczne gołym okiem. Co trzeba zrobić na piaście by to wycentrować ?
Ychu Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Toś mu doradził. Pewnie źle skręciłeś konusami - przesunąłeś za mocno w jedną stronę i ot cała magia.
emremigiusz Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Tak na przyszłość,jak rozbierasz piastę to jedną stronę z konusem i nakrętką kontrującą zostaw na ośce.I zapamiętaj z której strony wyjąłeś ośkę.
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2016 Mod Team Napisano 8 Maja 2016 No skoro wyliczyłeś te 8 mm, to teraz przesuń konus o 8 i po kłopocie
bobiik Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 To nie wina przesuniętej ośki ze kolo nie jest centralnie w osi. Musiało być juz tak złożone przed lub złe zamontowales w widelca. Oś co najwyżej może nierówno wystawać z każdej ze stron. Oczywiście pod warunkiem że po jednej jak i drugiej stronie piasty zamontowales poprawnie wszystkie podkładki tzn części i jest ich po tyle samo z każdej ze stron. Pzdr
Abihabi87 Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 problem rozwiązany, źle ułożyły się kulki w łożysku, co spowodowało przesunięcie oraz odchylanie się koła teraz jest ok
bobiik Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 To gratuluję. Jednocześnie mam radę dla radzących w tym temacie,bo widzę że jest to już nagminne. Nie znasz się ,nie wiesz to nie pisz bzdur i nie wprowadzaj kogoś w błąd!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.