max891 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Mam problem z tymi właśnie hamulcami. Nieświadomie zapaprałem tarcze czymś paskudnym ( Preparat uniwersalny 5-56). Nie po przeczytaniu etykiety okazało się że nie tylko usuwa wilgoć ale i niestety smaruje o czym przekonałem się po 500 metrach testu przed blokiem. Umyłem tarcze hamulcowe płynem do mycia naczyń i IPA-ą, klocki (e.10.11 chyba półmetaliczne, nie bardzo umiem rozpoznać) przeszlifowałem i płynem do naczyń przeczyściłem. Ale nadal jest problem. Hamulec łapie baardzo daleko tarczę, nie blokuje skutecznie koła. Czy to wina klocków czy układ hamulcowy ma za mało oleju żeby skutecznie zacisnąć klocki ? Edytowane 8 Maja 2016 przez max891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Masz odpowiedź - smaruje. Klocki nie mogą być tłuste , tarcze tak samo. Przecieranie klocków nic nie da. W przypadku metalików można je wypiec w piekarniku ale pół metale prawdopodobnie musisz kupić nowe. Choć niektórzy acetonem myją i czasem pomaga. W każdym razie klocki nowe najlepiej a tarcze porządnie wyczyść , w wycięciach też. Bardzo daleko łapie to znaczy co? Klamka idzie do kierownicy? Jeśli tak to odpowietrzenie Cie czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max891 Napisano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Ok z tym głębokim łapaniem to mea culpa trochę się zgalopowałem 3-4 cm od kierownicy czyli chyba normalnie . Jutro zakupię jakiś aceton i spróbuję odratować klocki. jak nie to trzeba głupotę odcierpieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 3-4 cm od kierownicy to normalny skok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jeśli masz oryginalne klocki to Tektro wkłada organiczne. Możesz je delikatnie zeszlifować po prostu zamiast myć, ale i to im nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znanyRSL Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Miałem podobny problem , i załatwiłem to kwasem solnym. Malutkim pędzelkiem 'przejechać' klocki kwasem. Oczywiście pełne BHP , oparzenia po kwasie paskudnie sie sie goją ,o bólu nie wspominając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max891 Napisano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 @seraph Akurat miałem wkładki pół-metaliczne. Trochę je papierem jeszcze testowo przejadę jeszcze trochę. @znanyRSL Z kwasami i zasadami wojowałem 5 lat także wiem coś o paskudnych oparzeniach Koniec końców zakupiłem nowe. Tarcze solidnie acetonem wymyje i w teorii powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi