Skocz do zawartości

[zdrowie] Ból kości ogonowej (guzicznej)

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

od dobrych kilku dni nieco nie trapi ból wspomnianej w temacie kości i nie bardzo mogę znaleźć konkretną przyczynę. Od początku kwietnia jeżdżę tylko na szosie, znacznie zwiększyłem swój kilometraż jak na poprzednie miesiące i to co robiłem wcześniej (jak dla innych mało, ale dla mnie skok duży), pozycja odpowiednia, jest wygodnie, siodełko ok - tutaj nie widzę problemu.

Nie zdarzyło się też gdzieś sobie przywalił, a przynajmniej nie kojarzę niczego takiego. Wiadomo, bywają dziury, bywa, że się na coś nagle najedzie i podskoczy, ale nie było sytuacji, abym odczuwał po czymś takim ból czy choćby siarczyście zaklął, ot, zwykłe takie. 

Bólu nie czuję podczas jazdy rowerem, wczoraj 120 km w nieco ponad 4 godziny i było ok. Po powrocie czy nawet teraz już gorzej - jak siedzę, to tylko momentami nieco pobolewa, ale np. wstawanie z siedzenia to już wyraźny dyskomfort. Nie czuję na niej ani żadnego przemieszczenia, ani niczego niepokojącego - ot ból przy dotyku i niektórych ruchach. 

Miał ktoś coś podobnego? Tak, wiem, że najlepiej byłoby zrobić RTG, niemniej nieco mało mam czasu (też wiem co można o tym sądzić) i nie chcę sięgać po coś takiego jeżeli nie byłoby potrzeby. Możliwe z powodu np. przemęczenia, osłabienia i nagłych zmian związanych z jazdą rowerem? W ostatnim tygodniu przejechałem jakieś 500 km. Jak napisałem, dla niektórych to mało, a ja niedawno pokonywałem tyle, w miesiąc no i zastanwiam się, czy to nie przez zwiększenie intensywności jazdy :)

Witaj,

u każdego taki ból może oznaczać różne "rzeczy". Piszesz, że przejechałeś 500 km, więc może ten ból może być efektem tej jazdy. Jesteś pewien, że ani razu nie walnąłeś tyłkiem w siodło? U mnie taki ból zakończył się zabiegiem chirurgicznym polegającym na wycięciu torbieli włosopochodnej. U Ciebie może być zwykłe stłuczenie ale oczywiście nie musi. RTG nic nie wykaże, zrób USG. Prywatnie to koszt ~150 zł(Warszawa). Kilka osób pisało na forum o tego typu bólu, więc musiałbyś poszperać tematach jak zakończyły się ich przypadki. 

Miałem to samo w zeszłym roku. Ból nie był jakiś silny, ale powodował dyskomfort. Wydawało mi się, że głównie po jeździe na przełajówce. Przyczyny nie znalazłem i w sumie przeszło samo nawet nie wiem kiedy. Zeszły rok miałem trochę luźniejszy, jeździłem ogólnie mniej i byłem słabszy - wydaję mi się, że to przez to. W tym roku trenuję więcej i regularnie i wszystko jest OK :)

U mnie też w zasadzie już przeszło, choć jakichś większych przerw nie robiłem... Sam nie wiem. 

Może kwestia siedzącej pracy + kiepskiego fotela przy biurku, na którym się spędza kilka godzin dziennie. No nie wiem, w każdym razie nie było to od roweru :)

Możliwe. Przez kwiecień i początek marca niemal cały czas rower, przez co zaniedbałem różne ćwiczenia i siłownię. Teraz do nich wróciłem, w szczególności do ćwiczeń na plecy i czuję się o wiele lepiej :)

Po sobie widzę, że dużo więcej niż nawet ciężkie ćwiczenia na siłowni dają ćwiczenia "core stability", wykonywane regularnie. Zimą ćwiczę na siłowni, mimo to zawsze wiosną na rowerze bolą mnie plecy i wtedy staram się robić chociaż ze 2x w tygodniu zestaw kilku ćwiczeń, który zajmuje 15 minut i zwykle jest lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...