Skocz do zawartości

[Gravel Bike] do 4000 zł

dww3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuję roweru typu Gravel Bike do 4000 pln. Rower będzie mi służył do jazdy po leśnych, polnych drogach i dalekich wyprawach kilkudniowych. Zależy mi aby pozycja była bardziej wyprostowana niż w szosie/przełaju

Ciężko jednak cokolwiek znaleźć i wpadł mi w oko: http://pl.author.eu/adventure/author-ronin-2016-ua42871501. Zastanawiam się jeszcze nad tym aby zakupić osobno ramę ( ok. 2000 pln) jak w takim http://www.genesisbikes.co.uk/bikes/adventure/touring/vagabond i resztę samemu złożyć.

Może ktoś coś poleci gotowy rower lub samą ramę do Gravel Bike'a. Fajnie jakby rama była stalowa

• Mod Team
Napisano

Użyj wyszukiwarki i przejrzyj forum. Jest już kilka podobnych tematów.

Z tą Gienkową ramą mogą być problemy z dostępnością, ale jakbyś naprawdę ją chciał, to zgłoś się do użytkownika forum o nicku kazafaza. Pewnie będzie mógł pomóc.

Napisano

Brałem pod uwagę tego accent CX ONE jednak boje się że sylwetka będzie tam pochylona za bardzo. Na razie nr 1 jest u mnie Author Ronin i chyba tak zostanie bo nie widzę za bardzo niczego ciekawego

• Mod Team
Napisano

Praktycznie zero różnicy... Tam gdzie najbardziej i najmniej widocznie można oszczędzić, oszczędzili i w jednym i w drugim.

Koła jakieś wynalazkowe i w Roninie i w Jamisie...

Szacunek...

I.

Napisano

Osprzętowo bardzo podobnie.

W Jamisie pod rurkami podpisał się reynolds i ma karbonowy widelec z sztywna osią.

Pytanie czy jesteś wystarczająco wysoki pod dostępne rozmiary.

Znajomy ostatnio kupował ronina i czekał dobry miesiąc.

Napisano

To fakt, z dostępnością Ronina słabo, a też jest to ostatnio obiekt mych westchnień. Muszę jednak przyznać, że ten Jamis Expat może zająć jego miejsce.

Kurczę fajny sprzęt. Nie idealny, ale za te pieniądze nie można mieć wszystkiego.

Czy dobrze widzę, że Jamis powinien mieć bardziej komfortową geometrie? A dla kogoś 190cm/90cm noga to lepsze 56 czy 58? Nigdy nie jeździłem z szosową kierownicą, a tam chwyt na łapach bardziej do przodu.

BfqshzN.jpg

UobgkWO.jpg

Napisano

Ogólnie w temacie linii Renegade Jamis ostatnio zapowiedział modele na 2017 rok i

a- bierzecie na poważnie pod uwagę ich zakup

+

b- jesteście na tyle cierpliwi

=

c - to ja na waszym miejscu wstrzymałbym się z zakupem bo z tego co zapowiedziano to będą ulepszone w stosunku do obecnych 2016.

Oczywiście nie wiadomo kiedy się pojawia i ile będą kosztowały ale jeżeli już wypłynął ich temat to warto mieć to na uwadze jeżeli ktoś chce je/go kupić

Dla zainteresowanych link do lektury:

http://www.bikerumor.com/2016/04/19/soc16-jamis-renegade-adventure-gravel-road-bikes-just-keep-getting-better/

Napisano

W pierwszym poście są też 3 słowa: dalekie wyprawy kilkudniowe

I tu fajnie byłoby aby do roweru można wsadzić bagażnik pod sakwy

ronin na 100% przyjmie, expat o ile mnie wzrok nie myli też.

Z ridleyem  krucho będzie w tym temacie.

Napisano

Założeniem jest bickepacking i sakwy szyte na miarę ( btw gdzie to można dostać w polsce :D?) więc zależy mi na prostocie ramy aby jak największą można byłoby wszyć i Ronin nadaje się do tego chyba idealnie.

Napisano

IvanMTB Twoje propozycje za drogie, +koszty przesyłki no i tak jakby bez gwarancji;

PanPiotr nad tym można się zastanowić, jest w PL, gwarancja 5 lat, można kupić na raty i wysyłka za free, tylko czym on się różni; osprzęt taki sam, chyba kółka ma lepsze no i firma z protour-u.

• Mod Team
Napisano

Twoje propozycje za drogie, +koszty przesyłki no i tak jakby bez gwarancji;

Chyba nie do końca wyczułeś żart :)

Zaznaczyłem, że sugestiami "dozbieraj do..." można zaproponować praktycznie każdy rower za dowolne pieniądze, bo przecie można dozbierać...

Koszt przesyłki owszem, 20 funtów trzeba dodać, ale nie rozumiem tego o braku gwarancji...

To tak jak by nie było gwarancji na kupione na przykład w Canyonie lub Rose klamoty :whistling: 

Szacunek...

I.

Napisano

kupujac za granica mamy gwarancje ale dochodza potem wieksza koszta wysylki , bo nie wszystkie sklepy chca je pokrywac ;) w przypadku gwarancji

zobacz sobie jeszce tego felta , ja sie pytalem dwa miesiace temu to mi proponowali -15% rabatu i wychodzilo z przesylka 4899.

http://www.bike-discount.de/en/buy/felt-f65x-532125/wg_id-40

ma otwory na bagaznik i jest na "105" nie liczac korby w przeciwienstwie do ridleya.

Napisano

Jednak 4300 to już absolutny maks jaki mogę przeznaczyć na rower więc ostatecznie już chyba wybór pada na Ronina, dzięki za odpowiedzi w temacie

Napisano

Jest może na forum ktoś , kto posiada authora ronina , bo według kalkulatora na mój wzrost pasuje rama 54, czy jest to wiarygodna kalkulacja , czy bardziej będzie pasować rama 56 cm . Prosze o odpowieź , gdyż rower mam do odbioru we wtorek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...