Skocz do zawartości

[wymiana amortyzatora] Zakup nowego przedniego widelca 900-950

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, jestem nowy na forum, nie udzielałem się wcześniej na innych forach, bo nie czułem takiej potrzeby.

Otóż zwracam się do was o pomoc. Zacznę od tego że mam 194 cm i ważę 104-108. Posiadam rower Specialized Hardrock 2013 29er, rama 23, hamulce hydrauliczne. Ostatnio miałem "drobny" wypadek i mój przedni widelec przestał spełniać daną mu funkcję i tutaj jest problem, bo kompletnie nie wiem jaki wybrać. Na nowy zakup mógłbym przeznaczyć do 900 zł. Osobiście pogrzebałem trochę w internecie i zwróciłem uwagę że są jakieś różne rozstawy tych widelców. Skok dotychczasowego widelca to 80 mm.

Jestem otwarty na wszelkie propozycję.

Napisano

Nie mogłem  wyszukać  informacji w katalogach o rozmiarze osi, ale widelec to  Suntour XCM 29 LO. 

Zastanawiałem się czy jak kupiłbym 100 mm to zwiększy to obciążenie ramy, albo mogą być jakieś większe skutki uboczne takiego zabiegu?

Napisano

Xcm nie występują z osią 15mm więc to musi być 9mm

Zmiana skoku może wpłynąć na prowadzenie roweru ale nie musi bo wysokość A2C może być taka sam w widelcach z różnym skokiem.

Zmierz wysokość od środka osi do końca korony(bieżni sterów) następnie poproś @@ACTIVIA, żeby zrobił to samo z interesujący cie modelem.

Napisano

Przy takiej wielkości ramy podniesienie wysokości o 20 mm nie będzie miało praktycznie żadnego znaczenia, śmiało bierz widelec 100 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...