Skocz do zawartości

[Piasta] Tył - wymiana Deore XT M775

micropoint

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

10 mm osie w dt są chyba stalowe ,w 12 mm chyba amelinium  nie wiem bo u mnie siedzi śruba stalowa 10 mm o twardości 8.8;)

owszem bebenek jest ameliniowy ale mi to nie przeszkadza, zawsze kasete można sciągnąć-albo wsadzić rozgięte spinacze biurowe po stronie nacięć

gdyby novatec miał ratchet ...

tak zniszczone  2 piasty były novateca starsze   a 2 jakies shimano bodajże xt i zee

Napisano

Panowie dziękuję za burzliwą dyskusję w temacie i liczne propozycje :) Rzeczywiście waga ma drugorzędowe a nawet czwartorzędowe znaczenie. Jedyne do czego mam zastrzeżenie to że proponowane przez was zestawy przekraczają grubo pułap cenowy jaki sobie założyłem :/

Napisano

No jak, obręcze 200 i 350zł, piasta 320 i 500zł, szprychy i nyple 50zł. Najtańsza opcja <600zł, średnia ok. 700, a dopiero najdroższa ponad 800zł. Będziesz woził sakwy i tony kamieni, a nie masz kasy to wybierz tego Novateca 882, szprychy zwykłe, niecieniowane 2mm (~1zł/szt) i obręcze DT co zapodał kolega. Dołożysz 100zł to coś zamienisz, albo piastę albo obręcz. Tak wyglądają dobre koła niestety.

Napisano

No masz rację Arni :) Dobra. Na razie dziękuję bardzo za pomoc. Jak już będę gotowy do kupna to może jeszcze raz się poradzę odnośnie wybranego zestawu. Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witajcie. Mam okazje kupic kola wh-m775 w okolicy 700-750 zl za komplet przod i tyl. Warto? Kola wg sprzedawcy mają przejechane 100km wiec jak nowki bez wgniecen itp. Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy się nie zdecydować na kupno tego zestawu. Zdaje sobie sprawę z wad takiego wyboru ale też kupuje, zakładam i jadę. Dodatkowo sprzedający jest z mojego miasta więc mogę podjechać i obejrzeć. Pozdrawiam

Napisano

MAtko Boska Przydrozna...po co sie pchasz w ten szmelc?mowie o piascie xtr. Shimano bylo legenda ale 20 lat wstecz. Odzaluj kase na dt swiss 350 .IMHO ja ja juz katuje 7000 km i jakos nie ma ona ochoty sie zepsuc. Swoje waze a dodatkowo czyszcze naped myjka i nic kompletnie sie nie dzieje.jesli chodzi o Nyple koniecznie mosiezne.obreczy nie znam

Pozdrawiam.

Napisano

Nie wiem, które modele piast XTR nazywasz szmelcem, ale moje m970 mają przejechane około 20 tys. kilometrów i myślę, że jeszcze kilka tysięcy się ze mną pokręcą. Również nie unikam Karchera.

Dodam jeszcze, że nie są to legendarne piasty sprzed dwudziestu lat, a sprzed niespełna dziesięciu.

Więc albo Twoja opinia oparta jest na tym co "koledzy mówią" i nigdy nie miałeś z nimi do czynienia, albo miałeś wyjątkowego pecha i rozleciały Ci się po kilku tysiącach z trudno uchwytnych przyczyn.

Napisano

Tak mam kiepskie doswiadczenia z tymi piastami shimano i nie tylko tymi.3 komplety i 3 szlag trafil. Novatec tez sprawial problemy. Teraz mam w 1 biku 350 i,jakosc nie chce pasc. W 2 bike mam wlasnie novateca dsb42 i juz 2 raz padly pieski bebenka.

Wiec jakies skromne doswiadczenie mam.a opinie innych nt shimano mam i sa one skrajne od zachwytu do negacji. O 350 nikt mi nic zlego nie powiedzial jeszcze

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ok

A co myślicie o takim zestawie:

Obręcz: DT XM 401 lub EX 471

http://www.dt4you.pl/disc-1251-rtxm40dpn32s011251-p-1870.html lub http://www.dt4you.pl/disc-1254-rtex47dpn32s011254-p-1876.html

Piasta: DT 350 135 DBCL QR AS R32 S

http://www.dt4you.pl/dbcl-h350icqar32sa4685s-p-1494.html?osCsid=c0b3c100afad04dac742134fec4e4d18

Szprychy: DT competition

Nyple: mosiężne 12mm

Tylko ta cena mnie chyba zabije (a raczej żona)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...