Skocz do zawartości

[szprychy] Pękaja dlaczego

biker80JG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc mam maly problem wczoraj podczas jazdy po szosie w odstepie chyba 10 km strzeliły mi dwie szprychy a w wczesniej tydzienen temu jedna. Czym to jest podytowane? Znajomy mi mówił ze moze sa za mocno ponaciagane. A inny mówił ze jest za ciezki w co nie wierze (waga 76 kg) bo waga raczej nei rzutuje chyba ze sie myle. Pozdrawiam

Napisano

Prawdopodobnie są za mocno naciagniete.....ja tak miałem jak chyba po raz 2 w życiu zaplatałem koło.....ale później wyczułem o co biega :P także obstawiam na nadmiernie naciągniecie.....

Napisano

moze byc to spowodowane wlasnie zlym naciagnieciem, albo kiepska jakoscia szprych. mialem szprychy mach i dt. machy pekaly mi wielokrotnie, dt - ani razu. nigdy nie pekly mi tez szprychy w przednim kole. z tylu - tak, i to wlasciwie zawsze od strony kasety, gdzie szprychy sa narazone na wieksze obciazenie.

jesli straciles juz 3 w tak krotkim czasie - chyba czas na wymiane wszystkich. zmeczenie materialu.

Napisano

Miałem dokładnie to sam i dokładnie tyle samo waże.Raz w szprychy wszedł patyk złamał mi szpryche ,sam se wymieniłem za mocno podoacigałem i szprychy pekały z czestotliwościa jedna na 2 dni .i tak chyba siedem szprych .Aż w końcu to opanowałem od tej pory póki co cisza :)

Napisano

Dzięki za wasze uwagi. Byłem u mechanika i chyba mi wymienia komplet (gratisowo chyba) bo uznał ze to wina szprych bo chyba trefne.

jaki by nie byl powod - jesli dostaniesz nowe gratis to bierz. :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wiadomo że waga, która podczas jazdy spoczywa na tylnym kole jest większa niż ta, która spoczywa na przednim, dlatego szptychy częściej pękają z tyłu, jednak sporadycznie. Gdy szprychy pękają za szybko to albo są za mocno naciągnięte (jak u Ciebie), koła były wiele razy centrowane i naciąg szprych nie jest równomierny, no chyba że ważysz 150kg to inna sprawa ;] Pozdrawiam!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...