biker80JG Napisano 3 Września 2006 Napisano 3 Września 2006 Czesc mam maly problem wczoraj podczas jazdy po szosie w odstepie chyba 10 km strzeliły mi dwie szprychy a w wczesniej tydzienen temu jedna. Czym to jest podytowane? Znajomy mi mówił ze moze sa za mocno ponaciagane. A inny mówił ze jest za ciezki w co nie wierze (waga 76 kg) bo waga raczej nei rzutuje chyba ze sie myle. Pozdrawiam
bikerman Napisano 3 Września 2006 Napisano 3 Września 2006 Prawdopodobnie są za mocno naciagniete.....ja tak miałem jak chyba po raz 2 w życiu zaplatałem koło.....ale później wyczułem o co biega także obstawiam na nadmiernie naciągniecie.....
tobo Napisano 3 Września 2006 Napisano 3 Września 2006 moze byc to spowodowane wlasnie zlym naciagnieciem, albo kiepska jakoscia szprych. mialem szprychy mach i dt. machy pekaly mi wielokrotnie, dt - ani razu. nigdy nie pekly mi tez szprychy w przednim kole. z tylu - tak, i to wlasciwie zawsze od strony kasety, gdzie szprychy sa narazone na wieksze obciazenie. jesli straciles juz 3 w tak krotkim czasie - chyba czas na wymiane wszystkich. zmeczenie materialu.
Ufoludek Napisano 3 Września 2006 Napisano 3 Września 2006 za duże naprężenia Dokładnie, za mocno naciągnięte szprychy.
Moskit Napisano 3 Września 2006 Napisano 3 Września 2006 Powodem może być również przypadkowe podpiłowanie szprych przez łańcuch. Obejrzyj dokladnie szprychy znajdujące sie przy kasecie.
Bizon Napisano 4 Września 2006 Napisano 4 Września 2006 Miałem dokładnie to sam i dokładnie tyle samo waże.Raz w szprychy wszedł patyk złamał mi szpryche ,sam se wymieniłem za mocno podoacigałem i szprychy pekały z czestotliwościa jedna na 2 dni .i tak chyba siedem szprych .Aż w końcu to opanowałem od tej pory póki co cisza
biker80JG Napisano 4 Września 2006 Autor Napisano 4 Września 2006 Dzięki za wasze uwagi. Byłem u mechanika i chyba mi wymienia komplet (gratisowo chyba) bo uznał ze to wina szprych bo chyba trefne.
tobo Napisano 4 Września 2006 Napisano 4 Września 2006 Dzięki za wasze uwagi. Byłem u mechanika i chyba mi wymienia komplet (gratisowo chyba) bo uznał ze to wina szprych bo chyba trefne. jaki by nie byl powod - jesli dostaniesz nowe gratis to bierz.
YOGI Napisano 14 Września 2006 Napisano 14 Września 2006 Wiadomo że waga, która podczas jazdy spoczywa na tylnym kole jest większa niż ta, która spoczywa na przednim, dlatego szptychy częściej pękają z tyłu, jednak sporadycznie. Gdy szprychy pękają za szybko to albo są za mocno naciągnięte (jak u Ciebie), koła były wiele razy centrowane i naciąg szprych nie jest równomierny, no chyba że ważysz 150kg to inna sprawa ;] Pozdrawiam!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.