smigaacz Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Witam Szukam bidonu dobrej jakości w którym nie czuć plastikiem i który potrafi utrzymać temperaturę napoju; poza tym łatwy do stosowania ustnik Może podpowiecie jakie jeszcze cechy winien spełniać ten potrzebny gadżet dla rowerzysty. Chętnie posłucham Waszych sugestii Z góry dziękuję S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 A na imie mu Camelbak Podium Hill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Zefal Arctic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 A na imie mu Camelbak Podium Hill Na fotkach nie reklamowych tylko moich wygląda tak A na rowerze tak jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smigaacz Napisano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 jaka jest najbardziej popularna pojemność Twego bidonu Będę miał punkt odniesienia na zdjeciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Z tego co pamiętam brałem najmniejszy dostępny. Jak nie zapomnę to jutro sprawdzę pojemność i podam. Już mam. Camelbak Podium Chill 600ml Bidon termiczny Race 54,90 zł jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smigaacz Napisano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 ok super dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Edytowałem mój wpis bo znalazłem w notatkach co i jak, ale podałem to też i teraz. Camelbak Podium Chill 600ml Bidon termiczny Race 54,90 zł Nie ma za co dziękować jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 potrafi utrzymać temperaturę napoju Ja takiego nie znalazłem. Może przez godzinkę coś tam się dzieje ale potem i tak temperatura płynu zrównuje się z temperaturą otoczenia. Miałem Elite, miałem Zefala. Teraz już nie patrzę w ogóle na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Może przez godzinkę coś tam się dzieje ale potem i tak temperatura płynu zrównuje się z temperaturą otoczenia. Zgoda, ale w tym pokazanym prze zemnie przynajmniej nie czuję zapachu plastiku, co niestety występuje w innych. jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 @@jka, to tak przy okazji bo szukam normalnego zwykłego bidonu i zwykła wersja podium wpadła mi w oko więć trzy szybkie pytania: Czy ten ustnik daje się otwierać zamykać jedną ręką ? Da się go rozebrać na części pierwsze do mycia? Czy w wgłebieniu tego ustnika nie zbiera się piach podczas jazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ustnik możesz mieć cały czas otwarty podczas jazdy bo nic się nie wyleje więc nie musisz otwierać za każdym razem ręka. Nie zauważyłem żeby piach jakoś specjalnie się zbierał, aczkolwiek nie jeździłem z bidonem po pryskającym we wszystkie strony błocie. Ustnika oczywiście nie musisz brać do ust, po prostu wstrzykujesz sobie napój do ust więc ustnik nie musi być sterylnie czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ad 1) Nie sprawdzałem tego - ale wątpię czy da radę to zrobić jedna ręką i to w czasie jazdy (teraz tego nie sprawdzę bidon mam w garażu) Ad 2) Żona jakoś to myje bo zawsze mam czysty, czyli się da (jutro zrobię fotkę co i jak) Ad 3) Zbiera - dlatego ja zastosowałem taki "kapturek" z jakiegoś napoju dla dzieci, kupiłem go wnukowi i przypasował (Kubuś czy coś takiego) O tak na szybko taka fotkę znalazłem jak wygląda z bliska ustnik. jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 1. Nic nie musisz zamykać i otwierać. Ściskasz bidon i leci. W środku jest zaworek który uszczelnia wszystko żeby nic sie nie wylewało. Blokada jest do transportu np. w torbie. Normalnie jej nie używasz 2. tak 3. czasami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Okazuje się ze bidon jest w domu na suszarce no to takie male uzupełnienie tego co wcześniej. HM- przy odrobinie wprawy, treningi itp. da się go otworzyć jedną rękę. Ale może to o czym piszą Koledzy by go mieć cały czas otwartym jest jakimś wyjściem, ja jak się nie zapomnę to go zamykam, a zdarzyło mi się kilka razy wlać do niego wodę gazowaną do pełna i nie zamknąć to mi się pod wpływem ciśnienia coś tam zawsze wychlapało. Do mycia zdejmujemy (przynajmniej ja tylko to potrafiłem zdjąć) tylko sam ustnik i wtedy wygląda to tak. Jak wynika z mojego profilu mieszkam nad Bałtykiem, w swojej jeździe staram się całkowicie wyeliminować asfalt, a wtedy ze względu na to gdzie mieszkam zostają mi w większości piaszczyste tereny, stąd mój wpis o tym że ustnik się brudzi, bo się brudzi czy tego chcę czy nie, a tym bardziej teraz gdzie od jakiegoś czasu nie spadła kropla deszczu i w terenie jest sucho jak przysłowiowy pieprz, do tego trochę wiatru i nie tylko ustnik, bidon mamy brudne, nie wspominając o kasecie i łańcuchu. Stąd ten mój pomysł na "kapturek" a wygląda to tak, (proszę się nie śmiać) wiem, wiem prowizorka, ale nic sensowniejszego nie znalazłem może ktoś coś podpowie, ja nie umiem pić tylko wstrzykując sobie napój w usta, zawsze czegoś tam dotknę. Po prawej ten "kapturek" Widok z boku. Z góry - moim zdaniem jest to szczelne i brud się nie dostaje. Ja kupiłem go nie dla trzymania temperatury, ale dla tego bo wyczytałem o tym że nie czuć napojów plastikiem, co miałem zawsze w innych bidonach i to niekoniecznie tych taniutkich. Doszło do tego że zamiast bidonów woziłem sobie taką oto butelkę w koszyku jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smigaacz Napisano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Bardzo dobry patent z tym kapturkiem Proste rzeczy zawsze się sprawdzają Ja również woziłem butelkę ale kiedy przychodziła mi chęć aby się napić musiałem się zatrzymać a latem licze że zimny napój będzie w tym bidonie trochę dłużej to kolejny wymóg co do właściwości bidnu i nie będzie pachniał plastikiem i wystarczy tego koncertu życzę he he Będzie dobry Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Są też jakieś nowsze wypusty camelbaka, mają jak się nie mylę jakiś żel do utrzymywania temp. Niby ma lepiej trzymać ale i cena wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Jeżeli wlejesz bardzo zimne picie to przypuszczam że trochę czasu będzie zimne. Co do zapachu plastiku to gwarantuje że go nie ma. I jeszcze jedna sprawa skłoniła mnie by wozić (w lecie bidon) kasa uwierzcie mi że u mnie nad morzem co miejscowość to inna cena napoi a im bliżej wody to ceny wyższe, malutka butelka wody cytrynowej w sezonie potrafi kosztować do 2,5 zł (po sezonie też A na taki 30 km wyskok ten bidon spokojnie mi starcza. Wiesz coś więcej na temat tych nowych bidonów z żelem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 To chyba Podium Ice Jakieś tam testy chyba są w sieci ale szczegółów nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Dzięki za odpowiedzi odnośnie podium. Chyba znalazłem perfekcyjny bidon w teren: http://www.mycontigo.com/en/devon?id=46 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jgrabowski Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Ja miałem Elite NanoGel - dobrze trzyma temperaturę, ale trochę "idzie" plastikiem, choć z LDPE Elite to jeden z mniej śmierdzących bidonów. Podium Chill trochę gorzej trzyma temperaturę, ale jest z lepszego (bezpieczniejszego) tworzywa PP i faktycznie nie śmierdzi. Contigo też są z tego co się orientuję z PP (ale nie miałem). Jeśli dbasz o zdrowie to ogólnie polecam bidony z "piątką w trójkącie", czyli PP. Większość Camelback poza twardymi z Tritanu i Contigo są z PP. Inne firmy LDPE lub HDPE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.