darkprzemek Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Ostatnio przyszła mi oponka RADONNEUR z decathlonu 700 x 28c i martwi mnie to, że na oponie jest napisane max 5.5 BAR. Tyle samo miałem w starszych oponach 40c. Czytałem gdzieś, że mniejsza opona przy tym samym ciśnieniu stawia większe opory toczenia. Czyli wychodzi na to, że nowy zakup poszedł na marne, gdyż zamiast zmniejszyć, to zwiększyłem opory toczenia. Co sądzicie? :/
Kiciok Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 W starej oponie nie miałeś przypadkiem wyższego TPI ?
darkprzemek Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 Bardzo bardzo możliwe. Nie powiem ile było w starej, ale w nowej jest 30 z tego co pamiętam. A to ma jakiś wpływ?
Kiciok Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Chodzi o ilość oplotu na cal kwadratowy gumy... czym jest go więcej=wyższe tpi=więcej barów można wpakować.
darkprzemek Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 No ale to nadal nie odpowiada na moje pytanie. Jaki ma realny wpływ na opory toczenia :f
Kiciok Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Wszystko zależy od bieżnika poprzedniej opony, mieszanki, ciśnienia na jakim jeździłeś... Jeśli Ci przyszła ta oponka tzn. że już kupiłeś, więc montuj i testuj, po prostu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.