Skocz do zawartości

[stery] wskakiwanie koła w łożysku?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że koło tak jakby wskakiwało mi w pozycji na wprost, przez co jest delikatny opór w skręcaniu. Czy może to być spowodowane zbyt mocno skręconymi sterami lub mostkiem. Czy może to łożyska do wymiany?? Pozdrawiam.

Napisano

Że co robiło? Opisz to normalnie bo tak raczej nikt nie pomoże. Po za tym jak coś się dzieje że sterami to należało by tam zajrzeć.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ok. Jak ruszam przednim kołem (skręcam), to koło jakby zatrzymywało/blokowało się w pozycji idealnie na wprost. Tak jakby wskakiwało, przez co koło stawia delikatny opór przy skręcaniu. Jak koło jest uniesione w górę i z pozycji skrętu puszczasz je lekko w drugą stronę, zatrzymuje się idealnie w środku, na wprost, zamiast płynnie przekręcić się na drugą stronę :-) mam nadzieję, że jaśniej napisałem.

Napisano

Teraz to jest to :) Może być za mocno skręcone a mogą być wyjechane bieżnie i kulki.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Generalnie da się normalnie skręcać, tylko czuć ten opór na kierownicy. No i kwestia tego, żeby gorzej nie było.

Napisano

Oglądnij główkę ramy. Też może dawać takie objawy jeśli jest pęknięta. Jeśli nic tam nie znajdziesz to możliwe że warto by zajrzeć do sterów. 

Napisano

Dobra jeszcze jedno. Luzuje wyłącznie tą śrubę od kapsla z góry. Te od mostka zostawiam skręcone tak?

Napisano

Luzujesz mostek, luzujesz top cap, ustawiasz stery śrubą top capa, dokręcasz mostek. 

Jeśli nie poluzujesz śrub mostka, nie będziesz w stanie wyregulować sterów, gdyż łożyska i tak będą ściśnięte przez zamocowany mostek.

Napisano

Ok. W takim razie jutro działam. Dzięki za rady. Jak pojawią się jakieś wątpliwości, bądź problemy będę pytał ;-) Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

koło tak jakby wskakiwało mi w pozycji na wprost

A czyli doprowadziłeś swoje stery to tzw "auto pilota" o kilku zapamiętanych pozycjach :D

Napisano

Na 99% masz "kwadratową" co najmniej jedną kulkę w sterach i/lub rozwalony wianek. Do wymiany wianki i przydałoby się bieżnie (najtaniej wyjdzie zakup i wymiana kompletnych sterów).

Napisano

Tak. Stery do wymiany. Dzięki za pomoc i podopowiedzi. A Waszym zdaniem accent-a mogą być, czy porywać się na coś innego? Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...