Skocz do zawartości

[opony] 29" do trekkingowej Gazelli

KrzychuN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mógłby mi ktoś konkretnie napisać (o ile to możliwe) jakie 29 będą pasowały do obręczy ze zdjęcia. Ewentualnie co trzeba pomierzyć, ażeby takie opony dobrać.
Mam zamiar wozić na Gazelli Ultimate dzieciaka z tyłu który waży 25kg. Obecnie mam Schwalbe Land Cruiser 28 x 1.60 i z takim bagażem lubią sobie "dobić" trochę.

W ogóle, czy szukanie opon 29" to jest sensowny kierunek? Czy takie opony przejmą dużo więcej obciążenia od wspomnianych wyżej LC?

post-196281-0-43836700-1462541383_thumb.jpg

Napisano

Możliwe że żadne i bardziej chodzi o ramę niż obręcz.. Z definicji 29 to 28 powyżej 2 cali, niekoniecznie muszą się zmieścić w widełkach ramy/widelca szczególnie w trekkingu w którym na 90% masz jeszcze błotniki.

Czy takie opony przejmą dużo więcej obciążenia od wspomnianych wyżej LC?
Nie, niby czemu?
Napisano

Na 18,6mm wewnętrznej średnicy max co możesz założyć i będzie piękna komfortowa żaróweczka to 2.25 cala, np Smart samy właśnie. Ale nie o obręcz się martw a o ramę i widelec, jak poprzednicy napisali - tam może być bardzo ciasno. Pamiętaj też, że czym innym jest luz zmierzony a czym innym potrzebny do jazdy, bo koło przy jadowitym pedałowaniu (zwłaszcza na stojąco ale nietrudno ambitnie pedałując wywołać ten efekt) potrafią lekko pływać i tak z np 2mm luzu robi się pół a może i mniej...

Napisano

To 'pływanie' też trochę zależy od sztywności koła. Ja raz miałem z 3mm przerwy a jak szarpałem to opona i tak obcierała czasem o obręcz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...