jastu Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Tematów podobnych trochę było, ale nie znalazłem czego szukałem. Potrzebuję roweru, który będzie mi potrzebny kilkanaście razy w roku na wyjazd w góry lub do lasu (na co dzień ganiam na xc) - staram się nie przesadzać, ale przy mojej wadze i zapale do jazdy zwykle dzieje się coś, co uniemożliwia mi dalsza jazdę i zmusza do skorzystania z wypożyczalni (wyjazdy w góry). Szukam czegoś z mocną ramą i solidnym (trwałym) amortyzatorem przednim (na fulla za mały budżet), solidnymi kołami, reszta osprzętu to kwestia drugorzędna (łatwo wymienić) - no może poza hamulcami. Przeglądnąłem allegro i kilka sklepów szukając ramy 19 (w xc mam 21) na kołach 27,5 ... w tym przedziale cenowym ciężko coś wybrać, dlatego napisałem tego posta - czy w te cenie można znaleźć coś wartego uwagi pod dalszą rozbudowę, do nie złamie mi się pod nogami, czy nie kombinować i brać 520 z Decathlona? //edit nic lepszego nie znalazłem, w temacie ram sprzedawcy mogą mi wmówić wszystko ; / http://allegro.pl/mtb-na-wypasie-lazaro-core-27-5-v3-full-alivio-i6149545988.html http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6059661558 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 na co dzień ganiam na xc czy nie kombinować i brać 520 z Decathlona? Przecież to też XC tylko tandetne, na dodatek nie spełni żadnego z wymagań, może poza gwarancją na ramę.W tej cenie (mówię o 2k, nie 1,3k) weź pod pachę kogoś kto się zna i leć oglądać używki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jastu Napisano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 leć oglądać używki. jak najbardziej, dopuszczam używane http://allegro.pl/niemiecki-rower-mtb-lifetec-29-rama-m-i6158489295.html // ten Lifetec jednak trochę straszy http://bagdad-biker.blogspot.com/2014/07/der-neue-aldi-bomber.html Przejrzałem Giant Talon - coś bym wybrał, sporo jest tez używanych...tylko czy rama wytrzyma, na stronie GIANT jest napisane, że to rowery do crosscountry Czego szukać? scott, author? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Też nie rozumiem o co tu chodzi. Rzekomo masz rower XC, choć nie piszesz dokładnie jaki, i chcesz kupić kolejny w tym stylu na wyjazdy w góry, który ma być niby "mocniejszy" cokolwiek by to nie znaqczyło. Niestety budżet masz na coś co ledwo można nazwać rowerem MTB, a na pewno trudno oczekiwać że będzie się nadawał na harce w trudniejszym terenie. Coś tu się kupy nie trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jastu Napisano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 mam xc w rozmiarze 21 na kołach 28 z oponami 1,25 - do jazdy po mieście i w trasie to co tą granicą dla MTB, jeśli postawimy klika ram bez sprzętu obok siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Biorąc pod uwagę Twoje wymagania to za kwotę którą podałeś kupisz koła amor i może gołą ramę. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Czyli kolejny "asfaltowy pseudogóral" a nie żadne "XC", trzeba było tak od razu.Sensowny rower MTB XC jak najbardziej nadaje się do jazdy po górach, oczywiście bez akcji typu walenie piecem w dół po karkołomnych zjazdach, więc posiadając takowy miałbyś niejako problem z głowy. Niestety za 2000zł dostaniesz coś co głównie wygląda jak rower MTB, ale osprzęt jest pełen kompromisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jastu Napisano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Nie chcę zakładać nowego tematu, myślę o zwiększeniu budżetu Czy są to twarde sztuki - nie wiem, w mojej ocenie wypadają dobrze w relacji cena-sprzęt Ja mam 186cm (noga 87cm) i 100kg masy, roweru szukam na 27,5 - waham się między 19 a 21, po prostym i równym jeździć nie będzie NORTHTEC GRAVITY AL - remote dla widelca WHEELER PROTRON 300 - dwa koszyki na bidon, nieco lepszy sprzęt byłem zdecydowany na Wheelera (lepszy widelec, podana pełna specyfikacja - jakoś budzi większe zaufanie), ale rozważam właśnie Northteca (sterowanie widelcem, schowany tylny hamulec w trójkącie, oddzielne manetki i klamki) Unibike Evo 27,5 - przegapiłem go, chyba się na niego zdecyduję inny punkt widzenia - każdy z producentów daje 1000zł tańsze wersje WHEELER REACTOR 600 NORTHTEC MAKALU (geometria trekkinga) może brać właśnie taki, "zjeździć" go i wymieniać co padnie na lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.