arenik Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Witajcie. Jestem tu nowy i całkiem świeży w temacie rowerów. Chciałem się Was bardziej doświadczonych poradzić zanim oddam rower do serwisu. Otóż posiadam rower kross trans alp całkiem nowiuśki - 200 km przejechane. Od wczoraj pojawił mi się taki dziwny klik jak pedałuje. Jest to taki dźwięk "delikatnego kliku" w momencie jak prawy pedał jest na dole. Co ciekawe jest to dziwna sprawa bo ten klik wystepuje przeważnie co obrót pedała o 360 st ale właśnie czasami przez chwile go nie ma. Nie ma go też gdy kręce pedałami do tyłu i gdy kręce do przodu gdy rower jest w powietrzu. Najbardziej go słuchać jak mocno pedałuje przy większej prędkości. Obejrzałem dokładnie rower i nic nie obciera w tym miejscu. wiem, że bez szklanej kuli cieżko gdybać co to może być, ale może ktoś - coś ? Dodałem plik mp3 z nagranym odgłosem podczas jazdy. Pojawia się ok 2 sek, potem około 4, potem 6 itd. klik.mp3
WaGiant Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Z mp3 trudno coś wywnioskować ale z objawów które opisałeś wynika że to może być luz na korbie . To jest możliwe nawet po niedługiej eksploatacji . Trzeba spróbować dokręcić . Jeśli nie masz klucza to idź do serwisu . Jeśli to faktycznie korba to sprawa jest pilna bo luz będzie niszczył korbę albo ośkę . Oczywiście powody klikania mogą być inne np. luźny pedał albo nawet poluzowane siodełko ! Czasem trudno określić skąd dochodzą odgłosy , tzn można się pomylić . A tak w ogóle to po 200 km i tak powinieneś oddać rower do przeglądu gwarancyjnego . Zmień temat - daj np. [ korba ] - dziwne odgłosy . Inaczej temat wyląduje w koszu .
arenik Napisano 5 Maja 2016 Autor Napisano 5 Maja 2016 Znając życie jak w serwisie nie pokarzesz palcem co jest nie tak to tego nie naprawią. Zresztą jeśli wezmą rower na stojak to i tak tego nie uszłyszą. Serwisant musiałby sie przejechać tym rowerem. Ale rower i tak idzie do serwisu na wymianę uginacza ponieważ strasznie piszczy podczas jazdy po wertepach, że aż wstyd jechać ...
Classified Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Suport albo pedał według mnie. Trzeba by rozebrać, nasmarować i złożyć suport i sprawdzić, czy to nie pedał. Brzmi jak coś delikatnego, jeżeli nie masz luzów na pedale ani na korbie oraz nie odczuwasz dziwnych oporów podczas lekkiego obracania korbą to może być drobnostka. Zrób tak: Zdejmij łańcuch, zdejmij osłonę i kręć korbą trzymając za ramię, nie za pedał. Jak dźwięk jest - to suport (lub ocieranie korby o suport). Jak nie am dźwięku, kręć trzymając za pedał. Potem załóż łańcuch jeżeli nadal nic nie słychać. Na końcu osłonę. Drogą eliminacji dojdziesz...albo i nie dojdziesz. Mi tez kiedyś coś tak "klikało" w jednym rowerze, rozebrałem posmarowałem i złożyłem ponownie dokręcając jak trzeba - i dźwięk zniknął...
SovaLTD Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Standardowe pytanie przy tego typu klikach, czy gdy pedałujesz na stojąco też klika? Żeby wykluczyć, sztycę, siodełko.
arenik Napisano 5 Maja 2016 Autor Napisano 5 Maja 2016 Nie sprawdzałem na stojąco. Jutro rano sprawdzę i dam znać. Ja już sam nie wiem co podejrzewać. Czy to korba, pedał, łańcuch, osłona, przerzutka, teraz jeszcze siodełko ... Na pewno występuje to tylko w momencie gdy prawy pedał jest na samym dole. Nie ma żadnego innego pewniaka. Bo ten klik występuje nie zawsze, nigdy gdy kręcę do tyłu i nigdy gdy kręcę bez obciążenia gdy rower jest w powietrzu...
SovaLTD Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Ja już sam nie wiem co podejrzewać. Czy to korba, pedał, łańcuch, osłona, przerzutka, teraz jeszcze siodełko ... No właśnie najgorsze jest to, że klikać może dosłownie wszystko. Gdy pedałujesz to balansujesz ciałem i na cały rower działają jakieś siły (mniejsze lub większe na poszczególne części), więc zdiagnozować co dokładnie klika nie jest tak prosto.
arenik Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 Panowie... Nie chce zapeszać ale ... Dokręciłem śrubę napinającą sprężynę w "amortyzowanej" sztycy siodełka i całą drogę mi nic nie "klikało". Jak jeszcze będę wracał z pracy i będzie dobrze to będę cały uradowany bo mnie to denerwowało strasznie.
unclednken Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Mi tez kiedyś coś klikało w napędzie. Okazało się, że pedała(y)? były przykręcone na sucho, bez smaru do gwintów. Połączenia gwintowane w pedałach trochę pracują podczas jazdy, stąd może i Twoje klikanie.
adamtulak Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Trudno się spodziewać, że niepokojące odgłosy przy pedałowaniu mogą pochodzić od kręcenia d.pą
Yambo Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 A jak masz możliwość to spróbuj może wymienić na jedną jazdę pedałki same, samą sztycę z siodłem itp. Nawet na najzwyklejsze, cokolwiek, byleby znaleźć źródło dźwięków.
arenik Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 Chciałem tak dziś zrobić ale dostałem telefon, że mam oddać rower w związku z wymianą uginacza, więc powiem im, że coś klika i niech szukają. Chociaż nie ukrywam, że wolałbym sam do tego dojść co to jest. Chyba jeszcze jutro przed oddaniem roweru zrobię tak jak pisałeś... Podmienię też od żony siodełko z inna nieamortyzowaną sztycą.
HerrMann Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 U mnie też coś pykało. Już prawie oddałem rower do serwisu węsząc przyczynę w awarii suportu. W ostatniej chwili wykręciłem pedał od pykającej strony i zalałem go "na chama" i brutalnie kupą oleju, aż kapało z drugiej strony. "Pykanie" ustało. Stała się cisza, która cieszy mnie do dnia dzisiejszego. Dodam, że pedał był firmy VP konfekcjonowany przez Romet.
bioly87 Napisano 7 Maja 2016 Napisano 7 Maja 2016 Spróbuj dokręcić w lewym i prawym ramieniu korby śruby imbusowe
arenik Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 Witajcie. Rower jest w serwisie. Podmieniłem siodełka, pedały, dokręciłem śruby i dalej klikało. Natomiast gdy ściągnąłem łańcuch i pedałowałem było okej. Prawdopodobnie zostanie wymieniony suport. Napiszę dokładnie co było przyczyną i czy ją usunęli jak mi oddadzą rower. Dziękuje Wszystkim za pomoc
pawel2208 Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Mialem kiedyś przypadek, że też klikało co obrót korbą. Sprawdziłem wszystko - luzy, ustawienie przerzutki itd. Okazało sie, że dźwięk wydawała naklejka na przedniej przerzutce, ktora o ile dobrze pamiętam dotykala łańcucha
Budensyn Napisano 10 Maja 2016 Napisano 10 Maja 2016 Klikanie przeważnie jest od zabrudzonej sztycy siodełka lub słabo dokręconych śrub. Najłatwiej to sprawdzić stając na pedały i pedałować na stojąco nasłuchując dźwięków. Jeżeli jest cisza, to na pewno sztyca lub jarzemko. Naprawa? Wyjąć sztycę, wyczyścić ją i wnętrze rury podsiodłowej w ramie, włożyć z powrotem i podciągnąć śruby zgodnie z zaleceniami. Jak klika dalej podczas pedałowania na stojąco, kolejna rzecz do zrobienia to dokręcanie pedałów i śrub korby, one też potrafią strzelać jak są za słabo dokręconych. Jeżeli strzela dalej, to niestety wysypał się na 99% suport. Pozdrawiam
arenik Napisano 16 Maja 2016 Autor Napisano 16 Maja 2016 Witajcie. Rower odebrany z serwisu. Wymienili suport. "klikanie" ustało. Dziękuje Wam za pomocne odpowiedzi w tym temacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.