Skocz do zawartości

[opona] tylna a w niej nakrętka z piasty

xxRafalxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na wstępie przepraszam, jeśli zakładam temat w niewłaściwym dziale, ewent.proszę o przeniesienie we właściwy.

Może ktoś z Was potrafił by rozwiązać jak dla mnie zagadkę. Otóż, dałem rower na serwis regulacyjny. Przy serwisie wymieniali mi kompletny napęd jako,że był już trochę wiekowy.

Po dopompowaniu kół do 3atm.i jeździe rowerem, złapałem gumę. Gdy zdjąłem oponę z obręczy, zobaczyłem,że w środku w oponie znajduje się nakrętka od piasty (pod wpływem dużego ciśnienia odcisnęła się na dętce i ją przebiła).
I tu pojawia się ta moja zagadka. Serwis, który robił mi przegląd wyrzeka się,że nie mają nic wspólnego z tą częścią w oponie. Jakim więc cudem ona się tam znalazła??  Komuś przychodzi coś do głowy?

Napisano

w ramach przeglądu miały zostać wycentrowane koła, chociaż jak na moje oko, raczej nie zostało to ruszone.
Z drugiej jednak strony może być to ten sam efekt co mam na przodzie czyli,że opona krzywo się ułożyła na obręczy, tym samym mogę mieć wizualne złudzenie,że koło nie jest wycentrowane 

Napisano

Odpuść serwisy rowerowe, zacznij kupować narzędzia (dobrej jakości) i sam zacznij serwisować swój rower - lepiej na tym wyjdziesz.

Ja jeszcze czasem (z głupoty, braku czasu) oddaje coś do serwisu i za każdym razem żałuje.

• Mod Team
Napisano

A czy owa nakrętka faktycznie jest brakująca z twojej piasty ? sama nie ma opcji ze się tam dostała, bez pomocy osób trzecich lub sił nadprzyrodzonych.

Napisano

W mojej piaście nie zauważyłem brakującej nakrętki więc tym bardziej dziwi mnie ten element w oponie.

Dodam,że od czasu serwisowania w 1 konkretnym serwisie, żaden inny fachowiec nie zaglądał do kół. Ja sam przy wymianie opon kilka lat temu, nie wrzuciłem sobie tego do środka do opony a nawet jeśli by mi jakimś cudem wpadło to już nie raz bym przebił dętkę pompując wysokie ciśnienie.

Kolego sicorro, chyba masz rację. Najwyższy czas samemu zacząć serwisować swój rower i nie oglądać się tylko na serwis

Napisano

Wg mnie są dwie możliwości. Może byłeś w odczuciu serwisantów klientem " co za matoł, wszystko wie lepiej" i ci taki psikus zrobili

Lub faktycznie zrzucili oponę i w całym serwisowym rozgardiaszu naktętka wpadła do oppny i przy montażu tego nie wykryli. Raczej będą iść w zaparte że to nie oni bo renoma serwisu to święta rzecz nie może ucierpieć

Napisano

W ramach przeglądu, wymienili mi cały kompletny napęd ale części nie były kupione u nich tylko przez Alledrogo.
Gdy im o tym powiedziałem, oczywiście w żadnym razie nie przyznawali się,że coś takiego mogło by w ogóle mieć miejsce.

Żadnym innym cudem nie mogła tam wpaść taka nakrętka. Dodam,że od czasu wykonania u nich przeglądu, żaden inny serwis nie dotykał się do kół.

Pewnie długo bym jeździł z tą nakrętką gdybym nie dał ciśnienia 4atm.dla równomiernego ułożenia się opony (którą sam wymieniałem kilka lat temu) na obręczy

Napisano

Znam osobiście gościa, który szukał dętki, którą miał zamontować w oponie (jakiś makrokesz opona jakieś 2,25 czy coś) nie mógł jej znaleźć, więc wyjął drugą, upchnął i zamontował. Oczywiście będąc po % nie zauważył, że jedna dętka już była grzecznie ułożona... w oponie. Zorientował się dopiero jak przy pompowaniu drugi zaworek zrobił dziurkę. 

Wszystko jest możliwe, a serwis nigdy Ci się do tego nie przyzna. "panie to już tak było" i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...