Skocz do zawartości
  • 0

Jazda lewym pasem na drodze dwupasmowej

Gość Gość

Pytanie

Gość Gość
Napisano

Droga dwupasmowa w mieście: pas prawy dla skręcających w prawo, pas lewy dla jadących prosto, ścieżek rowerowych brak. Jeśli chcę jechać prosto do samego końca drogi, której strony lewego pasa powinenem się trzymać - prawej czy lewej?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Skąd pomysł trzymania się lewej strony lewego pasa?

Powinieneś oczywiście jechać zawsze możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, jeżeli musisz jechać lewym pasem to przy prawej jego krawędzi.

Napisano

Jakby jakiś kwot na rower byłby obowiązkowy i często sprawdzany, czyli karta rowerowa albo prawo jazdy, to takie pytania nie miałyby miejsca.

One M9

Napisano

Czy aby na pewno? Jak chcę skręcić w lewo to nie mogę trochę przed drogą w którą będę skręcał zjechać już na środek pasa?

Napisano

Do czasu jak cię ktoś nie pociągnie, nie można się zapominać i uważać się za króla szos bo blaszak sądzi inaczej i jemu raczej nic się nie stanie a rowerzysta jadący po niewłaściwej stronie jezdni popełnia wykroczenie i utrudnia bezpieczne wykonanie manewru wyprzedzania - w PL nie wolno wyprzedzać po prawej - i w efekcie może uznać za winnego spowodowania zdarzenia bo przepisy to jasno określają. 

Napisano

@@grande1970, Chris jest z UK :P

Ja z reguły jeśli jadę prosto czy skręcam na skrzyżowaniu, to zawsze zjeżdżam do środka pasa, jeśli jestem pierwszy. Niestety kierowcy często śpieszą na złamanie głowy i chcąc szybko zdążyć na zielonym, wyprzedzają podczas manewru skrętu, co jest dla mnie niebezpieczne. A tak to sobie grzecznie jadą za mną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...