Skocz do zawartości

[spd]Ból kolana (lewego) podczas wysiłku

BulletTime

Rekomendowane odpowiedzi

Aves ,

Dziś zakupiłem buty spd, najlepiej jak umiałem  ustawiłem, i pierwszy raz zrobiłem od 6 lat wycieczkę 12 km w spd.

ustawilem stopy w kształcie V piętami do ramy , dodatkowo max od ramy odprowadziłem bloki.

niestety lewe kolano boli niemiłosiernie tak po 10 km(wyłącznie cieżkiego terenu)  ;zaczyna strzykać rzepka. nie jestem wstanie utrzymać kadencji wiekszej niz 70. ból jest na przedzie rzepki i z boku trochę. strzyka przy wyprostowaniu ,

dodatkowo lewy but słabiej się trzyma pedała jakby maił taki wiekszy luz/

coś zle ustawiłem czy to juz wczesniej proces chorobowy się rozpoczął?

pozdrawiam

staram się pobierać vitamin c i białko żelowe  regularnie, do tego dozuciłem vit e i selen  plus magnez .

może ma wpływ moje 15 kg nadwagi? zawsze to obciąża stawy.

wczesniej nie jezdziłem w spd , wiec moja kadencja była niska siłowa. obawiam się czy żebym nie naprykał sobie chondromalancji ...

edyta 

siodełko oczywyscie maiłem za blisko kierownika , wiec dzisiaj sobie je ustawiłem tak mniej wiecej aby brzeg rzepki był osiowo zgrany na srodku osi pedała.

nie jestem wstanie utrzymać kadencji wiekszej niz 70.

proponuje naukę kręcenia z kadencją ok 90, w trakcie takiej siłowej jazdy, dodatkowo pogłębiasz Swój problem.

Do tego prawidłowa pozycja rzepki w stosunku do osi pedału.

tyle ze choć z początku próbuję kręcić  90 to potem ból uniemożliwia to 

oprócz ustawień mogą być jakieś inne przyczyny?

czemu lewy pedał słabiej trzyma buta od prawego skoro są one ustawione identycznie?

Hmmm..może jednak nie są identycznie ustawione, spróbuj odkręcić tego lewego trochę ;)

I nie krec na kadencję "x" ! Ja wiem że zaraz znajdzie sie masa pomagaczy który kręcą od 10lat i dla nich 90 to jest nic i powiedzą ci że Ty też musisz takim poziomem kręcić . Najważniejsze to jezdzij, dużo jezdzij na początku spokojnie, a ciało samo będzie dopasowywać kadencje, aż w koncu będziesz kręcić szybko. Jedyne co to musisz zakodowac sobie w głowie że nie chcesz kręcić silowo;)

Wydrapane w Tapatalk

Dobrze Marjanek mówi. Do kadencji 90 to lepiej przejść stopniowo a nie na raz. 

Ja się kiedyś naczytałem artykułów, że podczas biegu kadencja również powinna wynosić 90. Przez wiele lat biegałem z około 82-85. Przestawiłem się na 90 od razu, jednego dnia. Jaki efekt? Bóle piszczeli, zapalenie płaszczkowatego, wyeliminowany od biegania na ładnych parę miesięcy.

Dzisiaj sprawa uległa rozwiązaniu.

ból kolana ustąpił , sztywność mięśni też.

przejechałem 25 km w cieżkim terenie i nic

ustawiłem siodełko jak trzeba

rzepka w linii z osią pedała

bloki ustawione równolegle

odsuniete na maxa od ramy

teraz wszystko dobrze, nic tylko krecic kilometry

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...