Garp Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Panowie, potrzebuję podpowiedzi. Poruszam się rowerem MTB po twardej nawierzchni (asfalt, kostka, miasto ogólnie) z fotelikiem. Fotelik + dziecko z ubraniem = 18 kg. Ja 90 kg. Opony aktualnie Maxxis Aspen 26x2.1 (takie miałem do tej pory, z tym że czasem wpadałem do lasu, teraz tylko miasto). Potrzebuję opon węższych, o mniejszych oporach toczenia, łatwiejszych do rozpędzenia, które na tylnym kole wytrzymają nasz ciężar. Nie piszcie, żebym kupił crossa specjalnie pod fotelik bo inna pozycja, większe koła itd. Jakie typy?
raffik Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Opory zależą od tego jak napompujesz. Wziąłbym RaceKinga z dużym balonem czyli 2.2 i lekką dętką. Kręgosłup malucha podziękuje za duży balon.
porcelanowy Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Powitoł W podobnych warunkach jeżdżę i używam Continental Race King 2,2. Normalna drutowana najtańsza wersja - mimo że zbiera niezbyt pochlebne opinie, to w mieście i w takim zastosowaniu sprawuje się dobrze (ścianki opony całe, klocki trzymają się dobrze). Opory toczenia nie są duże, mimo że nie ma gładkiego bieżnika. Miałem przez chwilę semi-slicki kenda khan 1,6 - opona fajna, szybciej się rozpędzała i opory były mniejsze, ale trzeba było ją mocno nabijać żeby na nierównościach/krawężnikach nie dobijała. Wróciłem do RR z racji większego balonu opony - było po prostu bezpieczniej i wygodniej. Ważysz 15kg więcej niż ja i bym się zastanowił, czy schodzić mocno w dół z szerokością opony
Garp Napisano 4 Maja 2016 Autor Napisano 4 Maja 2016 Czyli raczej sugerujecie zostać przy tym co mam, tylko mocniej nabić? Te Maxxisy są w ładnym stanie, mały przebieg, szkoda kupować inne nowe o podobnej szerokości. Chyba po prostu muszę mocniej nogami cisnąć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.