Skocz do zawartości

[opony] Opony 29 do mtb

urwisss123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szukam opon 29" do mtb, tył musi się dobrze trzymać bo często mam tak ostre podjazdy, że koła mi boksują no i żeby trzymał bo ostatnio koło mi odjechało na bok i gleba, dosyć często zdarza mi się jeździć po błocie. Na przód i tył mam +/- 200 zł.

http://kolarstwo.startfit.pl/kola/jakie-opony-wybrac-do-mtb/ tu znalazłem parę propozycji jak uważacie czy któraś z nich będzie dla mnie dobra, ewentualnie dawajcie wasze własne propozycje.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Napisano

po pierwsze primo koło tylne ci się ślizga przez to że nie umiesz podjeżdżać, musisz się nauczyć rozmieszczać wagę ciała, jak się nauczysz to ci się przestanie ślizgać

Napisano

Nie sądzę, już trochę jeżdżę po górach i wydaję mi się, że potrafię podjeżdżać,bardziej to wina tego, że mam tak zjechane opony, że prawie nie mam bieżnika. A po drugie to ślizganie to zdarza się na takich podjazdach co są trochę zabłocone i na tyle ostre, że trzeba wziąć rozpęd, żeby wjechać, ale to bardziej pagórki niż podjazdy. Ewentualnie jak się już zatrzymam i chcę ruszyć i wtedy mi boksuje koło i to może być wina mojego braku techniki.

Napisano

Witam

Szukam opon 29" do mtb, tył musi się dobrze trzymać bo często mam tak ostre podjazdy, że koła mi boksują no i żeby trzymał bo ostatnio koło mi odjechało na bok i gleba, dosyć często zdarza mi się jeździć po błocie. Na przód i tył mam +/- 200 zł.

http://kolarstwo.startfit.pl/kola/jakie-opony-wybrac-do-mtb/ tu znalazłem parę propozycji jak uważacie czy któraś z nich będzie dla mnie dobra, ewentualnie dawajcie wasze własne propozycje.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Po pierwsze mówimy "buksować", a nie boksować. Boksuje to Adamek, a i to nie na pewno ;)

Po drugie: nie ma opon, które dadzą Ci przyczepność w warunkach ciężkiego błota. Tak jak kolega powyżej napisał: to głównie kwestia techniki, jednemu nie buksują Racing Ralphy, innemu nie pomoże nawet Nobby Nic. To kwestia umiejętności, geometrii roweru, ciśnienia w oponach i prędkości podjeżdżania, czyli zastosowanego przełożenia (im szybciej jedziemy, tym mniejszy poślizg). Z mojego doświadczenia wynika, że w miejscu, w którym nie mogę podjechać na oponach typu racing ralph, mając opony Nobby Nic też nie podjadę, bo to ja już nie potrafię, a nie opony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...