Skocz do zawartości

[FR-5] Czy to klamka jednostronna czy dwustronna?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam zamiar zmienić w nowym nabytku klamkomanetki na klamki + manetki.

Manetki już kupione (SRAM Centera).

Hamulce mam tarczowe mechaniczne. Ponieważ cieszą się dobrą opinia a przede wszystkim dlatego, że w drugim rowerze mam je od kilku i działają świetnie, chcę nabyć klamki Avid FR-5. Zastanowiła mnie tylko jedna rzecz. Wszędzie czytam, że to klamki dwustronne. I rzeczywiście, w starszym rowerze mam dwie identyczne klamki. Po zamontowaniu jedyna różnica między nimi jest taka, że śruba mocująca klamkę do kierownicy w prawej klamce wkręcana jest od góry, w lewej - od dołu. Nie rzuca się to w oczy i jest OK. Nie byłoby sprawy, gdyby nie to że na wielu zdjęciach w internecie widać że są to klamki jednostronne - zarówno w prawej jak i w lewej śruba mocująca do kierownicy, wkręcana jest od góry. I to zarówno w tych starszych, gdzie znaczek AVID jest odlewany jak i w nowszych, w których jest namalowany.

Nie lubię być robiony w balona, dlatego chciałbym dowiedzieć się, jak jest w rzeczywistości?

SRAM ściął koszty wprowadzając wersję dwustronną, wersja dwustronna to OEM a jednostronna to BOX, czy jest jeszcze inna przyczyna? Wie ktoś?

Po napisaniu powyższego posta, tknięty złym przeczuciem poszedłem do garażu i sprawdziłem. Trzeba było to zrobić od razu : -)

Okazało się, że śruba mocująca klamkę do kierownicy ma gwint jedynie na połowie swojej długości, dzięki czemu można wkręcić ją z obu stron. Nie zabłysnąłem : -(

Czyli jest to klamka dwustronna, z możliwością przełożenia śruby mocującej w ten sposób by była po obu stronach zamontowana identycznie.

Przepraszam za głupie pytanie i już nie oczekuję odpowiedzi.