Skocz do zawartości

[okladziny disc] Jakie okładziny sa najlepsze !

oswaldini

Rekomendowane odpowiedzi

Moje okładziny w magurce maja jeszcze ok 2,5mm ale juz sie zastanawiam jakie klocki kupic. Ostatnim razem wybor padł na KoolStop'a (tylko przod bo drogi :/ 78zł) bo czytalem o nim same zachwalajace opinie. Z tylca mam BBB i jest tez b.dobrze. Poleccie mi cos dobrego i napiszcie takze na czym sie zawiedliscie. Prosze glosowac w sondzie, naturalnie dotyczy ona tylko okladzin do tarcz !!!! Jesli wybrałes opcje "inne..." napisz jakie !!

UUU a gdzie sonda <_<

uzywalem jag wire - niebieskie i zielone. niebieskie trwalosc i dzialanie podobne do bbb, zielone - nieporozumienie. zarznalem je w czasie troche dluzszym niz miesiac.

oprocz tego ebc - zlote. sa jeszcze zielone i czerwone. zlote sa najwyzszym modelem. zaplacilem za nie na allegro 69 zloty za pare klockow.

nie wiem na jakich tarczach jezdzisz - jesli na wiekszych niz 160 - czyli np 180 albo 203 to moze byc z nimi problem. zlote ebc to klocki metaliczne - przy malej sztywnosci konstrukcji hamulca czyli np przy zamocowaniu adaptera pod wieksze tarcze - wyją. i to takze gdy hamulce są suche. mam tarcze 203 z hamulcem shimano 525 i adapterami firmowymi manitou. hamulec wprowadza w rezonans caly rower - zapewne wiesz o co chodzi jesli jezdzisz w deszczu. z przodu adapter manitou jest cienki w porownaniu z tylnym - dlatego z przodu nie dalo sie ich wogole uzywac. z tylu jeszcze jeszcze. przy lekkim "shamowywaniu" i tak wydawaly dzwieki. co do jakosci klockow - male zuzycie duza sila hamowania.

jesli jezdzisz na hamulcach z malymi tarczami powinno byc ok.

co do okladzin hamulcowych - przy magurze (takie masz?) najlepsze beda okladziny oryginalne.

sa w dwoch wersjach :

- endurance (wolniejsze zuzycie ale mniejsza sila hamowania)

- performance (szybsze zuzycie i wieksza sila hamowania) - to bardziej okladziny zawodnicze, ale w tej chwili sa dostepne do kazdego modelu magury.

w magazynie rowerowym byl kiedys test tarczowek. przetestowali przy okazji takze klocki - oryginalne i zamienniki.

z testu wyszlo ze okladziny oryginalne magury to najlepsze klocki jakie sa produkowane - sila hamowania byla o 30 procent lepsza niz w najlepszych klockach zamiennikach - porownywano je w tych samych hamulcach z okladzinami zamiennikami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...