Skocz do zawartości

[Widelec] Nie wiem jaki do KANDS STV 700 rama 21. - Pomocy.

lukaskow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w dzisiejszym wypadku uszkodziłem widelec w rowerze KANDS STV 700 rama 21 i przyznam szczerze nie umiem znaleźć odpowiedniego w internecie... jakbym nie mierzył tego swojego to nie jestem pewien wyników i tego co mam wziąć. Może ktoś wie??

Z góry dzięki za pomoc...

Napisano

Witam, w dzisiejszym wypadku uszkodziłem widelec w rowerze KANDS STV 700 rama 21 i przyznam szczerze nie umiem znaleźć odpowiedniego w internecie... jakbym nie mierzył tego swojego to nie jestem pewien wyników i tego co mam wziąć. Może ktoś wie??

Z góry dzięki za pomoc...

Maciek. W internecie jest np. takie informacje

1. Widelec do sterów 1-1/8 cala z gwintem V-Brake, stal Hi-TEN, serwisowy (uniwersalny) -do przycięcia rury sterowej na potrzebną długość do koła 28 cali, czarny zewn. 28,6mm, wewn 25,4mm, dł. rury 220mm, dł. gwintu 130mm

2. Widelec sztywny Materiał: stal Kolor: czarny Rozmiar koła 28 cali Stery: 1" (25,4 mm) Długość gwintu: 60mm Długość rury sterowej: 218 mm Piwoty pod hamulce V-brake (rozstaw między piwotami 81mm) Rozstaw goleni pod standardową piastę 100 mm

I jakbym nie mierzył to różne mi wychodzą wartości... tzn, w żadnym wypadku nie jestem pewien np. od łuku w widelcu czy od "nasady" nad łukiem mierzyć długość rury sterowej, wychodzi mi albo 18.5, albo 20.  Jedyne czego jestem pewien to długość gwintu - 5mm

Napisano

Ty mierzysz rurę sterową a to nie jest problem bo jeśli będzie za długa to możesz dociąć większym problemem jest zakup widelca o odpowiedniej wysokości więc zmierz od osi do korony(bieżni sterów).

Zmierz też średnicę rury sterowej bo musisz wybrać rurę 25,4(1") albo 28.6(1 1/8). Jeśli będzie za długa to porostu dotniesz.

Zmierz też na jakiej wysokości zaczyna się gwint (od korony amortyzator do gwintu) 

Napisano

Zmierz do środka osi koła do końca korony.

A to nie rozumie się samo przez się, jako rozmiar koła 28? Może ja za bardzo kombinuję, a sprawa rozchodzi się tylko o 1 czy 1 i 1/8 cala ?

Napisano
A to nie rozumie się samo przez się, jako rozmiar koła 28?

Teoretycznie tak ale niektóre widelce mogą się delikatnie różnić...

sprawa rozchodzi się tylko o 1 czy 1 i 1/8 cala ?

Tak. Tylko pamiętaj  że rura musi mieć gwint i musi on zaczynać się na odpowiedniej wysokości. Można nagwintować trochę niżej tylko po co generować kolejne koszty?

Napisano

Z tego wychodzi, że 

1. Widelec do sterów 1-1/8 cala z gwintem V-Brake, stal Hi-TEN, serwisowy (uniwersalny) -do przycięcia rury sterowej na potrzebną długość do koła 28 cali, czarny zewn. 28,6mm, wewn 25,4mm, dł. rury 220mm, dł. gwintu 130mm

Będzie miał 20mm za długą rurę, i gwint 80mm dłuższy niż obecnie. W środek wejdzie trzpień od kierownicy 25,4, a sam widelec do ramy 28,6mm. Mam nadzieję, że reszta jest standardowa (np odległość między ramami widelca na wysokości  hamulców)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...