Skocz do zawartości

[Obręcz] Na tył

celofan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżdżę crossem z kołami 28". W tej chwili założone mam obręcze Alexrims Ace-18.

Są lekkie ale z tyłu wygiąłem już drugą w ósemkę przy podjeździe na mały krawężnik pod dużym kątem.

Na dodatek, przy takiej deformacji felga niszczy się na łączeniu i nie nadaje się już do użytku. Co dziwne, kiedy jeździłem po lesie czy kamieniach, nic się nie działo.

Chcę kupić coś nowego. Chciałbym żeby była to wytrzymała i lekka obręcz. Cena nie gra roli ;)

Nawet nie wiem gdzie szukać. Allegro jest zdominowane przez obręcze 26". Sklepy też raczej.

Może coś poradzicie?

Napisano

Szkoda że nie chcecie albo nie potraficie mi pomóc :D

Z tego powodu chyba zostanę przy tanich i mięciutkich jak na moją wagę Ace 18.

Ponieważ są tanie, będę mógł je wymieniać na nowe(jak do tej pory) co ~800 km :)

Napisano

Szkoda że nie chcecie albo nie potraficie mi pomóc :D

Z tego powodu chyba zostanę przy tanich i mięciutkich jak na moją wagę Ace 18.

Ponieważ są tanie, będę mógł je wymieniać na nowe(jak do tej pory) co ~800 km :D

Ace-18 to bardzo lekkie obręcze,nie dla każdego a jeszcze przy crossie to wogóle :D Ciekawe ile ważysz. Ja na twoim miejscu zwróciłbym uwagę na inne obręcze z oferty alex rims,tu masz linka do crossowych:

http://alexrims.com/rims/ct_dm18.htm

Niestety wraz ze wzrostem wytrzymałości wzrasta waga i tak dm18 double wall rim ,które są(jak zapewnia producent) super strong :) ważą o 100 gr więcej.

Napisano

Ważę 85-90 kg w zależności od pory roku :) Ace 18 właściwie rozpadają się pode mną tylko kiedy z dużą prędkością wjeżdżam niemal równolegle na nawet najmniejszy krawężnik. Jednak to wystarczy żebym stracił zaufanie do tej marki, a na pewno do tego modelu obręczy.

Myślałem nad Mavic i nawet już chciałem zamówić Mavic A719 ale znalazłem taką stronę: http://www.m-gineering.nl/mavic.htm . Porażka!

Wprawdzie dotyczy to innego modelu ale materiał ten sam chyba.

Problem z Ace 18, polega chyba na tym że jest zbyt wąska i źle znosi siły działające z boku (jak na moją wagę i rozmiar 28").

Szkoda że DT Swiss TK 7.1 nie jest dostępna w kraju...

Znalazłem jeszcze to : http://www.remerx.cz/index.php?rims-mtb-croos-trekking . Nazywa się Panther ale wagę ma pancer. 700g na obręcz to zbyt dużo.

Pozostaje jeszcze Twoja propozycja ale jeździłbym jak na szpilkach.

Co z Mavikiem? Czy spotkało kogoś coś takiego?

Napisano

Witajcie, tez sie dołącze do tematu.

Mam ten sam problem, też tylnie koło do trekkinga, cięzko mi powiedzieć jaki jest model mojej obręczy, gdyż nie przywiazałem do tego wagi a ostatnio wpadłem po ciemku w dziurę i to chyba będzie koniec dla mojej obręczy (niby udało się wyprostować i nic nie pękło, ale czuć przy hamowaniu, ze coś było) po 12 tys. km.

szukam równeiż czegoś lekkiego ale jednocześnie wytrzmałego, a przy okzji co sądzicie o felgach Gipiemme TECNO, czy jest może jakiś ranking felg?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...