Skocz do zawartości

[Sztyca] Jaką Polecicie-27,2 ?

kuku83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Sprawa wygląda tak, dziś szykowałem się na wycieczkę rowerową, ale przed tym chciałem jeszcze wyregulować siodełko, żeby wszystko grało i oczywiście znając moje szczęście zerwałem gwint w sztycy, co za tym idzie poszukuję nowej, ale bez Waszej pomocy się nie obejdzie, sam nie wiem nawet na co zwrócić uwagę przy kupnie, wiadomo waga, ale dla mnie nie jest to zbyt ważne kryterium wyboru, bo raczej nie mam konieczności odchudzania roweru, to co mnie najbardziej interesuję, to aby była w kolorze czarnym i w cenie do 200zł. i to tyle jeśli chodzi o moje kryteria wyboru, chodzi mi po prostu o coś dobrego, sprawdzonego i polecanego, więc jeśli Możecie polecić jakąś sztycę do mojego crossa będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuję.

Napisano

Sztycę do tej pory miałem XLC SP-R04 problem w tym, że gwint zerwałem w środku tego zacisku.

Napisano

Dziękuję Marcin

Własnie cały czas czytam o tych sztycach i zauważyłem, że dużo osób poleca właśnie sztyce Accent, tylko jedno co mi się nie podoba, to jest to jarzmo w srebrnym kolorze, cały rower mam czarny i wolałbym sztycę również całą czarną. Mam jeszcze jedno pytanie, w mojej poprzedniej sztycy miałem regulację góra dół i oprócz tego przód i tył i czy to jest nazywane offset ??? 

Napisano

A, teraz zajarzyłem, dzięks.

A tak ogólnie ten offset w sztycy jest przydatny, tak pytam bo jak będę kupował tą sztycę, to wolałbym już kupić coś dobrego ?

Napisano

Offset dobierasz indywidualnie do swoich preferencji , generalnie im większy offset (przesuniecie jarzemka w tył) tym bardziej jazda siłowa a co za tym idzie bardziej obciążasz kolana. Twoja obecna ma offset 20mm i jeśli ci odpowiadała to szukaj nowej z podobnym parametrem.

Napisano

Offset dobierasz, żeby kompensować długość Twojej kości udowej, a nie do siłowej jazdy. Z takich wąskich sztyc polecam Koryaka od Shimano. Ma tylko biały napis. Jarzmo ma tylko dziwne, ale dobrze trzyma.

Napisano

Dzięki chłopaki za Waze cenne rady.

Co do tego offsetu, to szczerze powiem, że nie wiem czy byłby mi potrzebny w nowej sztycy, z prostej przyczyny, nie miałem okazji jeździć bez niego, więc tym bardziej nie wiem czy dalej iść w sztyce z offsetem ?

Napisano

Nie będe dalej kombinował i wezmę podany model sztycy, tylko zastanwaiam się czy nie wziąć modelu bez offsetu, nie wiemi czy mam rację, ale wyczytałem że offset jest stosowany również do poprawienia sylwetki, chodzi mi tu o kolano względem osi pedałów, a z tego co pamiętam u mnie z tym nie było najlepiej stąd dość często musiałem regulować siodło. 

Napisano

Witajcie 

Piszę ponieważ chciałbym Wam podziękować koledzy za pomoc w wyborze sztycy, oczywiście zakupiłem sztycę Pro z offsetem 20mm. Co do wyglądu wizualnego samej sztycy, to ciężko mi coś napisać, bo jak dla mnie sztyca to sztyca, tym bardziej, że na wagę nie zwracam zbytnio uwagi, oczywiście myślę o markowych produktach, ale jedna rzecz mi się bardzo spodobała i przypadła do gustu, chodzi mi o mocowanie za pomocą jednego imbusa, w porównaniu do mojej poprzedniej XLC gdzie aby dokonać regulacji musiałem odkręcać jednego imbusa, który znajdował się na dole offsetu i jednego z boku, a w Pro montaż za pomocą jednego imbusa niezwykle ułatwia regulację.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...