kabe30 Napisano 1 Maja 2016 Napisano 1 Maja 2016 Cześć, stoję przed koniecznością wymiany przedniej tarczy, i to nie z powodu, że przestała hamować, ale dzwoni, jak ministrant w niedzielę na sumie o 12. Jeździłem z tarczą Tektro, potem, wymieniłem na Shimano RT56 (było lepiej), ale też dzwoni (szeroka ośka i lekki widelec). Na forum spotkałem się z pozytywnymi opiniami o RT86/ 76, są ponoć sztywne. Stąd prośba do doświadczonych, czy jest sens dopłacania siana do TR86? Siła hamowania jest ok., główny powód wymiany to "akustyka". Chętnie poznam Wasze opinie o sztywności tarcz, pzdr, kb
seraph Napisano 1 Maja 2016 Napisano 1 Maja 2016 Co to dokładnie za widelec i jakie hamulce? Zwykle powodem dzwonienia tarczy jest wiotki widelec. Nie widzę powodu, dla którego tarcza miałaby się jakkolwiek wyginać. Tym bardziej, że już kolejna dzwoni - jak hamulce mają wąską szczelinę pomiędzy klockami to hamulec trzeba regulować po każdym zdjęciu koła.
Mieteczek Napisano 1 Maja 2016 Napisano 1 Maja 2016 Z tarczami tektro mam same złe wspomnienia, ale ciekawym wyborem jest RT68(SLX).
olek1982 Napisano 1 Maja 2016 Napisano 1 Maja 2016 Miałem wcześniej tarczę rt54 na przodzie. Nie mam sztywnej osi i często dzwoniła w zakrętach. Obecnie mam Rt81 na alu pająku i cicho. Jest sztywniejsza, zacisk regulowany na szczeliny, nie na klamkę i to jest panie to! Odpowiadając na pytanie-jest sens wymiany. One M9
kabe30 Napisano 1 Maja 2016 Autor Napisano 1 Maja 2016 Co to dokładnie za widelec i jakie hamulce? Hamulce to mega padaka-Tektro Gemini (idą do wymiany), widelec kabonowy Speca, ośka 9mm x 170mm. Wiem, że to mało sztywne zestawienie, ale, empirycznie, już RT 56 były znacznie sztywniejsze (dużo mniej dzwonienia). Stąd pomysł, aby usztywnić najniższym kosztem, czyli wymiana na sztywną tarczę
Root Admin Mieciu Napisano 1 Maja 2016 Root Admin Napisano 1 Maja 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.