pjotrekz Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 Wole nie zmieniac wolnobiegu na kasete - mam zamiar ten przeczyscic i to wszystko. Raczej inwestowalbym w nowa piaste.
Garlock Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Raczej inwestowalbym w nowa piaste I właśnie inwestując w nową piastę kup taką pod kasetę. Bo zalet jest kilka: brak "pływania" zębatek, lepsza jakość kaset niż wolnobiegów (dłużej pojeździsz), brak problemów z gięciem/pękaniem osi, możliwość lepszego zestopniowywania przełożeń, możliwość wymiany pojedynczych zębatek itd,
Kiciok Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 @@pjotrekz, Zamienisz siekierkę na kijek...Wolałbym kupić już używane koło pod kasetę, nawet z używaną kasetę, niż piastę pod wolnobieg.
Kiciok Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Wszystko wyżej dokładnie nakreślił Garlockhttp://allegro.pl/k-tyl-26-wzmacnian-kross-kaseta-wyprzedaz-30-i6155477565.html+ http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg20-7-rz-12-28-i6048343199.html oczywiście kasetę możesz kupić lepszą np. HG41 za 40zł Biorąc pod uwagę, że musiałbyś zapewne zmienić piastę i wysłużony już wolnobieg, zapleść i wycentrować koło, to taka zmiana będzie o wiele prostsza i trwalsza.
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2016 Mod Team Napisano 8 Maja 2016 a co z tym wolnobiegiem jest nie tak? Czy odpowiedź wszystko jest satysfakcjonująca ?
pjotrekz Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 w serwisie powiedzieli mi ze zamiana wolnobiegu na kasete bedzie kosztowala dodatkowa piaste do tylnego kola. Zastanawiam sie czy od razu tak zmienic czy jeszcze pozostac na tym starym wolnobiegu
Ychu Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 w serwisie powiedzieli mi ze zamiana wolnobiegu na kasete bedzie kosztowala dodatkowa piaste do tylnego kola. Piasta oczywiście musi być inna pod kasetę ale chyba bardziej opłacalny będzie zakup całego koła niż samej piasty , do tego musiał byś doliczyć szprychy , rozplecenie i zaplecenie a pewnie nie są to jakieś mega obręcze.
Kiciok Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Pod żadnym pozorem nie pakuj się w wymianę piasty...! Policzą Cię jak za zboże. Dałem Ci link, masz tanie koło z piastą joytech tylko nakręcić kasetę i zamontować... Brałem z tej firmy swoje koła jeżdżę teraz trzeci sezon już i nawet nie wymagały centrowania.
pjotrekz Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 oddałem rower do serwisu, powiedziano mi ze naped trzeba nowy a to koszt ponad 200zl. wiec sie nie zgodzilem, wiec bede jezdzil do poki sie da. Dalem z tego wzgledu ze nie moglem dokrecic konusow z osi bo wolnobieg nie szlo zdjac. Zastanawiam sie nad wymiana opon i detek ?
Kiciok Napisano 11 Maja 2016 Napisano 11 Maja 2016 A opony są rozerwane, przetarte? Dętki dziurawe? Jeśli nie, to najpierw wymieniłbym napęd, potem myślał o ogumieniu.
pjotrekz Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 na tym napedzie zrobie jeszcze troche kilometrow. A opony byly popekane i wychodzili z poreczy, maja z dobre 10 lat. Koles mowil ze jak wiecej napompuje to peknie. widoczne sa na umieszczonym filmiku w poscie wyzej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.