Skocz do zawartości

[tylne kolo] wymiana osi i regulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Raczej inwestowalbym w nowa piaste

I właśnie inwestując w nową piastę kup taką pod kasetę. Bo zalet jest kilka: brak "pływania" zębatek, lepsza jakość kaset niż wolnobiegów (dłużej pojeździsz), brak problemów z gięciem/pękaniem osi, możliwość lepszego zestopniowywania przełożeń, możliwość wymiany pojedynczych zębatek itd,

Napisano

Wszystko wyżej dokładnie nakreślił Garlock

http://allegro.pl/k-tyl-26-wzmacnian-kross-kaseta-wyprzedaz-30-i6155477565.html

http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg20-7-rz-12-28-i6048343199.html  oczywiście kasetę możesz kupić lepszą np. HG41 za 40zł

Biorąc pod uwagę, że musiałbyś zapewne zmienić piastę i wysłużony już wolnobieg, zapleść i wycentrować koło, to taka zmiana będzie o wiele prostsza i trwalsza.

Napisano

w serwisie powiedzieli mi ze zamiana wolnobiegu na kasete bedzie kosztowala dodatkowa piaste do tylnego kola. Zastanawiam sie czy od razu tak zmienic czy jeszcze pozostac na tym starym wolnobiegu

Napisano

w serwisie powiedzieli mi ze zamiana wolnobiegu na kasete bedzie kosztowala dodatkowa piaste do tylnego kola.

Piasta oczywiście musi być inna pod kasetę ale chyba bardziej opłacalny będzie zakup całego koła niż samej piasty , do tego musiał byś doliczyć szprychy , rozplecenie i zaplecenie a pewnie nie są to jakieś mega obręcze.  

Napisano

Pod żadnym pozorem nie pakuj się w wymianę piasty...! Policzą Cię jak za zboże. Dałem Ci link, masz tanie koło z piastą joytech tylko nakręcić kasetę i zamontować... Brałem z tej firmy swoje koła jeżdżę teraz trzeci sezon już i nawet nie wymagały centrowania.

Napisano

oddałem rower do serwisu, powiedziano mi ze naped trzeba nowy a to koszt ponad 200zl. wiec sie nie zgodzilem, wiec bede jezdzil do poki sie da.

Dalem z tego wzgledu ze nie moglem dokrecic konusow z osi bo wolnobieg nie szlo zdjac.

Zastanawiam sie nad wymiana opon i detek ?

Napisano

na tym napedzie zrobie jeszcze troche kilometrow.

A opony byly popekane i wychodzili z poreczy, maja z dobre 10 lat. Koles mowil ze jak wiecej napompuje to peknie. 

widoczne sa na umieszczonym filmiku w poscie wyzej 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...