Skocz do zawartości

[Napęd]jak oczyścić z piasku.

Rekomendowane odpowiedzi

@montel81: jakie uszczelki? Ten kawałek gumy luźno wiszący na konusie i tylko po stronie przeciwnapędowej? Wszelkie "uszczelnienia" w rowerze są w stanie co najwyżej powstrzymać wypływ gęstego smaru ale w żaden sposób nie zabezpieczają przed dostaniem się do środka czegokolwiek ciekłego i dotyczy to wszystkich typów łożysk stosowanych w rowerach (włącznie z "maszynowymi" z gumkami 2RS) i we wszystkich łożyskowanych miejscach.

No niestety albo stety, masz szczęście ;). Z bębenka wszystko wyjeżdża aż cacy przy takim psikaniu. Ja rower też potrafię umyć ze szlaucha i pianą i daje radę. Ale dokładnie wiem jak szybko woda z piach em zastępuje smar. A co do ludzi po maratonie myjących rower karcherem, myślę że wielu to wsio rybka bo i tak zakładają przegląd

Przesadzacie. Dobrze kolega wam odpisał, ma tyle samo szczęścia co ci wszyscy rowerzyści po maratonie stojący w kolejce do karchera. Jeśli nie zaleje się kasety litrami rozpuszczalnika, to 3 delikatne psiknięcia co któreś mycie, nie zaszkodzą specjalnie łożyskom. Warunkiem jednak jest, by po tym zabiegu natychmiast niemal umyć kasetę obficie pianą i ładnie ten rozpuszczalnik i syf spłukać. Ponadto łożyska to takie ustrojstwo do którego wypada od czasu do czasu zajrzeć, by sprawdzić co tam w środku piszczy.

• 3 tygodnie później...

Myjka ciśnieniowa

- kasetę popsikać odtłuszczaczem, spłukać wodą nie przykładać blisko dyszy,

- łańcuch popsikać odtłuszczaczem, dyszę przyłożyć jak najbliżej łańcucha przy dolnej zębatce wózka tylnej przerzutki.

Siła wylatującej wody powinna sama przesuwać łańcuch, więc nawet nie trzeba kręcić korbą, wszelkie drobiny zostaną wymyte z łańcucha

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...