barman7200 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Witam. Kupiłem nowy zacisk ponieważ stary się uszkodził. Musiałem kupić nową tarcze, bo stara(160) nie pasowała. Założyłem nowa 180 Shimano. Niestety nie jest idealnie po środku zacisku. Obawiam się ze nie mam jak tego wyregulować. Dodaje zdjęcia żeby wszystko zobrazować. Tarcza montowana na center lock wić nie mogę dać podkładek pod tarcze. No chyba ze pod center lock można? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 No to daj podkładki pod śruby mocujące zacisk. Po za tym wydaje mi się że masz mocno wysunięte tłoczki. Cofnij je , to sporo ułatwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Jeśli zacisk dotyka klockiem zewnętrznym tarczy to szlifowanie mocowania w ramie, jeśli wewnętrznym to podkładki dystansowe 0.1/0.2 mm. Możesz też zdystansować piastę, montując pod kontrę z lewej strony dodatkową podkładkę, np 0.5 mm, co odepchnie goleń na zewnątrz. (ja widzę że lewy klocek przylega do tarczy?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (ja widzę że lewy klocek przylega do tarczy?) Też mi się tak wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barman7200 Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Tak. Jak siedzę na siodelku to lewy. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Czyli co nalepiej zrobić? Szlifować? Jak tak to mocowanie w amorze czy samym zasisku em się zająć? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Ja bym nie szlifował, bo można skopać zacisk nieodwracalnie, ponieważ trzeba szlifować OBYDWA MOCOWANIA TAK SAMO, żeby uzyskać równoległe odsunięcie. Dlaczego poprzedni zacisk się uszkodził? Uderzyłeś nim o coś, czy się po prostu zużył? W tej układance nowym elementem jest zacisk i w nim widzę przyczynę problemu. Pożycz od kogoś na chwilę prawidłowe koło i spróbuj włożyć, zaobserwuj co się dzieje. Zdemontuj zacisk, zobacz czy ramiona mocujące są proste. Dopiero potem zajął bym się szlifowaniem. Jeśli lewy klocek przylega do tarczy przy tłoczku praktycznie wsuniętym do końca, to znaczy że albo zacisk jest za bardzo w prawo, albo tarcza w lewo, ewentualnie obydwa przypadki po trochu. Może to źle złożona piasta, np. zamienione podkładki, albo lewa nie włożona wcale. Wolałbym ten wariant wykluczyć przed szlifowaniem. Mnie się raz udało złożyć oś przedniego SLX-a odwrotnie, w efekcie tarcza tarła nie o klocek, tylko o mocowanie zacisku Okazało się dopiero na zawodach, kiedy chciałem koło włożyć w widelec, tak że różne cuda widziałem i sam robiłem Może tarcza CL nie weszła idealnie do końca na wielowypust? Wystarczy 1mm, żeby były problemy. Żadnych siłowych rozwiązań, popatrzeć, pomierzyć, zastanowić się Tu będzie albo poważna sprawa (krzywy zacisk), albo bzdet, do poprawy w kilka minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barman7200 Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Stary XT miał inne mocowane. Był montowany przez adapter którym mogłem regulować wszystko. Nowy ma inne mocowanie. Zużyły się uszczelki w zacisku. Juz sobie poradziłem bez szlifowania. Podkładka miedziana zdała sprawę. Dzięki za porady ☺☺☺ Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duzy105 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Witam chciałbym odgrzać temat. Mam podobny problem i chciałbym zapytać gdzie można zakupić podkładki dystansowe o różnych grubościach o których pisał kolega wyżej. Dzięki za podpowiedzi Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.