Kawboj Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Cześć, Po przejechanym sezonie ( wiosna, lato, jesień, zima ) na rowerze miejskim, poszukuję mniej awaryjnego, bardziej uniwersalnego roweru na teren, miejską puszczę, drogi samochodowe roweru. Zdecydowałem się, po czytaniu artykułów i własnych na doświadczeniach na 29er ( na wskroś obrońców roweru crossowego) do max 2500 zł. Zastanawiam się nad dwoma modelami: Merida Big Nine 100 Kross Level B2 Rowery wydają się być podobne sprzętowo. Kross podoba mi się bardziej wizualnie, natomiast Merida kusi swoją wagą ( Kross 14,7 a Merida 13,7 ). Osprzęt mają bardzo podobny. Która rama będzie lepsza ( mam 200cm wzrostu i 106kg ). Wielką ciekawością będę czekać za waszą opinią i kontrpropozycjami. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMysteryguy Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Jakoś mega się nie znam ale posiadam krossa i jeździ się nim super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawboj Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ale posiadasz tego właśnie Krossa? Czy masz jakieś porównanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exciter555 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Kawboj zwróć uwagę na Northtec Cayon Al 2016: http://nrowery.pl/2016/mtb-29/cayon-al Napęd - Alivio, blokada amorka z kierownicy. Zdecydowanie lepszy od tych co Ty podałeś. A jeśli już uprzesz się na tego Krossa albo Meride to zdecydowanie Merida. Wygląd to nie wszystko Pozdrawiam. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Exciter555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diablo_94 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Nie wiem jak wygląda wytrzymałość ram Meridy/Krossa przy wadze 100kg+ ale może lepiej zastanów się nad rowerem marki TREK. Mają dożywotnią gwarancje na ramę a Twój ciężar mieści się w normie tej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exciter555 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Dla rowerów mtb: Merida - maksymalne obciążenie rowerzysty: 105 kg Kross - maksymalne obciążenie rowerzysty: 100 kg Northtec - maksymalne obciążenie rowerzysty: 105 kg Giant - maksymalne obciążenie rowerzysty: 136 kg Trek - maksymalne obciążenie rowerzysty: 136 kg Specialized - maksymalne obciążenie rowerzysty: 136 kg GT - maksymalne obciążenie rowerzysty: 136 kg Co nie oznacza , że te rowery gdzie maks. obc. użytkownika wynosi 100kg - 105kg nie wytrzymają wagi rowerzysty 135kg. Wszystko zależy od stylu jazdy Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Exciter555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawboj Napisano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Potraktowałem poważnie wasze porady i zastanawiam się nad TREKiem.. Zastanawiam się nad waszymi opiniami dotyczącymi Marlinów 5, 6 i 7. Mam wrażenie, że są to rowery na tej samej ramie? Nie znam się na poszczególnych osprzętach, wszystkie są na amortyzatorze suntour'a. Czy ktoś z Was może rozjaśnić różnice pomiędzy nimi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exciter555 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Co tu dużo pisać, ogólnie te rowery są bardzo słabe jeśli chodzi o osprzęt. Jeśli chodzi o amortyzatory to: Trek Marlin 5 - SR Suntour M-3030 (totalna padaka) Trek Marlin 6 - SR Suntour XCT (ciutkę lepsza padaka) Trek Marlin 7 - SR Suntour XCM (średnia padaka) Wszystkie te amortyzatory są sprężynowe z plastikowymi tulejami, co oznacza , że szybko będą łapały luzy. Jeśli chodzi o resztę to nie ma co się za dużo rozpisywać, osprzęt od najniższego modelu Shimano Tourney poprzez Altus i na Acera się kończy w tych modelach, czyli bardzo słabo Płacisz tutaj zdecydowanie za napis na ramie , ale i też za dobrą gwarancję na ramę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawboj Napisano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Exiter, rozumiem, że TREKa nie polecasz? Jaką pozycję możesz polecić w półce 2500 PLN? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 (edytowane) Przy takim wzroście Northtec nawet przy największej ramie może być za mały. Zapytaj użytkownika http://www.forumrowerowe.org/user/102574-marcingoluch/ za ile by mógł sprzedać takiego Gianta : http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.ltd/24529/89338/#specifications Edytowane 2 Maja 2016 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawboj Napisano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Otrzymałem bardzo dobrą ofertę cenową na ten rower ze sklepu internetowego. Ustaliłem że GIANT również daje pełną gwarancję. Z tego co poczytałem tu i ówdzie to korby są wspomagane suportem octalink. Amortyzator jest zdaje się podobny co u Marlin 7. Czy na moje Laickie oko to powyższa kwestia suportu będzie tą różnicą pomiędzy nimi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exciter555 Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 (edytowane) Giant ma lepszy o klasę amortyzator. XCR ma już tuleje z teflonu a XCM z plastiku. Ogólnie więcej wytrzyma niż XCM. Co do osprzętu to nie ma co porównywać. Giant tego Marlina 7 wciąga nosem . Oczywiście mowa tu o Giant Talon 29 2016. To bardzo przyzwoity rower. Jak masz na niego dobrą cenę to osobiście go Polecam ! Będziesz zadowolony W tym Giancie w stosunku do Trek Marlin 7 masz o wiele lepsze przerzutki, lepsze manetki, lepszą korbę, lepszą kasetę, lepsze hamulce, no i lepszy amortyzator Edytowane 2 Maja 2016 przez Exciter555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawboj Napisano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Exciter555, coraz bardziej się przekonuje do tego właśnie roweru. Jedyne czego żałuję to tego, że nie wygląda jak ten z poprzedniego sezonu - ale zgodzę się z tezą, wygląd to nie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exciter555 Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) Rozumiem Cię doskonale, ten z poprzedniego sezonu w czerni mi się też bardziej podoba, ale ma gorszy amortyzator, gorsze manetki, przerzutki. Coś za coś Ten nowy w realu nie jest taki zły. O wiele lepiej wygląda na żywo niż na zdjęciach w necie. Edytowane 3 Maja 2016 przez Exciter555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawboj Napisano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Trochę jak rower dla spider-mana myślę, że się skuszę. Dziękuję za zaangażowanie w ten wątek. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exciter555 Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 (edytowane) Dobra decyzja . Aby służył długo i bezawaryjnie Ps. Mam ten sam rower i w życiu bym nie skojarzył go kolorystycznie ze Spider-man'em, ale faktycznie hehe Edytowane 4 Maja 2016 przez Exciter555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi