oSAend Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Witam, posiadam w swojej szosowce podstawowe hamulce tektro. Niestety ich siła hamowania jest tragiczna nawet po wielu regulacjach. Myslalem o wymienię ich na Shimano 105 lub Ultegra. Komplet 105 mogę mieć za 44 funty, a zestaw Ultegra mogę mieć za 60 funtow. Czy jest sens wymiany szczek? Czy odczuje duża różnice w hamowaniu? Pare dni temu miałem mała kolizje wlasnie z powodu słabych hamulców :/ Dzieki z góry za wszelkie info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Dobre hamowanie zależy tak naprawdę od dwóch rzeczy,klocków i obręczy.Najgorzej hamuje się na obręczach z gładką powierzchnią hamowania,co do klocków to od tego jakiego surowca używa producent,oryginalne Shimano,czy nawet Tektro są git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oSAend Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 To teraz nie wiem co zrobić. A z jakiego tworzywa najlepiej kupować klocki? Obręcze maja malutkie rowki to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Kto z czego dokładnie robi klocki tego nikt nie powie,to kwestia uczciwości wobec klientów.Kup jakieś oryginały Shimano.Jak są te rowki to daje także dużą pewność hamowania w deszczu i nie ma żadnych odgłosów,jakieś zgrzytanie czy coś w tym rodzaju.W Polsce dobre klocki kosztują około 40 zł za komplet przód i tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Oczywiście że same szczęki też mają znaczenie, szczególnie jeśli są kiepskiej jakości, plastyczne i się wyginają przy hamowaniu (skręcają się i do tego poddają przy nacisku dźwigni zamiast przekazywać siłę na klocki/obręcz). Wg mnie kompromisem będzie 105, tiagra też będzie dobra (ma jednak fabrycznie klocki jednorazowe, bez szufladek). Pozostaje kwestia doboru kolorystycznego - tiagry są srebrne, 105tki srebrne i czarne a ultegry szare lub grafitowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oSAend Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Dzisiaj muszę kupić albo klocki albo hamulce. Chyba wezmę te ultegry. Cena nie jest zła bo tylko 60 funtow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.